İnsanlar ile ilgili deyimler ve anlamları. İçinde ve anlamında insan kelimesi geçen deyimler hangileridir? insan deyimi ile ilgili sözler nelerdir?
Birçoğumuz deyimlerle ilgili bazı sözler veya cümleler bulmaya çalışmaktayız. Bugün’de yukarıdaki başlık altında sizler için deyimler derledik. Evvela Deyimin tanımını yapmakla başlamakta fayda vardır. Deyimler çok büyük bir oranda mecaz anlamda kullanılır ancak gerçek anlamda kullanılanlara da rastlanmaktadır.
Bazı durumların ifade edilmesinde zorluk yaşandığında, anlamların yetersiz kaldığı anlarda etkili bir anlatım aracı olarak deyimleri kullanırız. Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş. Kimi deyimlerde, asıl anlamlarından tamamıyla sıyrılmazlar. Yerine göre asıl anlamından da alınabilir, daha başka bir anlama da gelebilir. Bunu cümle içindeki kullanılış şeklinden anlarız.
Deyim : Allahı çok, insanı az bir yer
Anlamı : Pek ıssız ve kuytu bir yer.
Deyim : İnsan ayağı değmemiş (basmamış)
Anlamı : İçine insan girmemiş, içinde insan olmayan: ‘yine yeşil yosunlu, insan ayağı değmemiş gibi yokuşlar var ağaçlı.’ -s. F. Abasıyanık.
Deyim : İnsan eli değmemiş (dokunmamış)
Anlamı : Bakımsız kalmış yer.
Deyim : İnsan eti yemek
Anlamı : Birini çekiştirmek.
Deyim : İnsan gibi
Anlamı : İnsanlara yaraşır biçimde.
Deyim : İnsan içine çıkmak
Anlamı : Toplum içine karışmak, başkalarıyla ilişki kurmak.
Deyim : İnsan kuş misali
Anlamı : Uzakça bir yere gidildiğinde söylenen bir söz.
Deyim : İnsanda akıl bırakmamak (koymamak)
Anlamı : Düşünceleri karmakarışık yapmak, kararsızlığa yol açmak.
Deyim : İnsaniyet namına
Anlamı : ‘insanlığa yakışır duygulara uyarak’ anlamında kullanılan bir söz: ‘hakkında bilgisi olanların aşağıdaki adrese bildirmelerini insaniyet namına rica ederim.’ -s. F. Abasıyanık.
Deyim : İnsanlıktan çıkmak
Anlamı : 1) çok zayıflamış olmak; 2) insana özgü niteliklerini yitirmek: ‘iki üç aydır şu çukurova’da gezdik, gezdik, insanlıktan çıktık.’ -y. Kemal.
Deyim : İnsan sarrafı:
Anlamı : Tecrübesi sayesinde insanların iyisini kötüsünü çabuk anlayacak duruma gelmiş kimse. “sen üzülme, baban insan sarrafıdır, onun ne mal olduğunu kolayca anlar.”
Deyim : Bardağı taşıran son damla :
Anlamı : Sonunda insanın sabrını tüketen, olumsuz tepki yaratan söz, davranış vb.
Deyim : Boy bos (pos) :
Anlamı : İnsanın boy açısından görünümü.