Irmak kenarına çeşme yapılmaz; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Irmak kenarına çeşme yapılmaz.
Zaten varolan ve herkesin istifade edebildiği şeyin yanına, aynı işi görmek üzere daha yetersizini ve zayıfını eklemek akıllılık değildir. Böyle bir gayret boşuna yorulmaktır.
Kısaca anlamı : “Birbirine zıt verimlilikte iki kurum veya sosyal müessesenin, aynı ortamda varlıklarını sürdürmeleri zordur” anlamında bir söz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babam hep Irmak kenarına çeşme yapılmaz derdi.
Açıklama ve kompozisyon : Herkesin işine yarayan bir şeyin yanına aynı işlevi görecek daha zayıf bir şeyi eklemenin hiç gereği yoktur. Yeni bir şey yapılacaksa gerçekten ihtiyaç olan bir yere yapılmalıdır. Yapılan işin mantığa uygun olması önemlidir. İhtiyaç olmayan bir yere yapılan yatırım boş yere yapılmış olur.
Örneğin; yakın çevrenizde çok büyük bir alışveriş merkezi açıldığını düşününün . Alışveriş merkezinin hemen yanına küçük bir mağaza açarsa oraya gelen fazla kimse olmayacaktır . Çünkü bir çok mağazayı içine kocaman alışveriş merkezi varken küçük bir mağaza insanlara cazip gelmeyecek ve insanların ihtiyacını da gidermeyecektir .
Zaten ihtiyaçlarını giderecek olan kocaman mağazalar vardır ve küçük mağazaya gerek kalmamıştır. Bundan dolayı var olan ve ihtiyaç duyulmayan bir şeyi yapmanın hiçbir anlamı olmaz ve insanlara faydası da olmaz .Aynı zamanda gereklilik ve önem sırasına göre başka bir ihtiyacı karşılamak daha mantıklı olacaktır.
Özetle atasözümüz “Irmak kenarına çeşme yapılmaz.” ortada bir ihtiyaç var fakat gerekli şey bulundu ise artık ihtiyaç olmaktan çıkmıştır ve oraya bu yönde bir yenilik getirmek yersiz olacaktır anlamındadır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net