Irmaktan geçerken at değiştirilmez; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Irmaktan geçerken at değiştirilmez.
Yürütülmekte olan bir işin tam ortasında, işi tehlikeye düşürebilecek bir yöntem, bir araç-gereç değişikliği girişiminden kaçınılmalıdır. Yoksa işimizi büsbütün bozup büyük bir zararla karşılaşabiliriz. Bu tür girişimler için en uygun zaman kollanmalı, değişiklik zamanında ve yerinde yapılmalıdır.
Kısaca anlamı : Bir işin can alıcı yerine gelindiğinde esas üzerinde değişiklikler yapmak doğru değildir. Bir yöntemden başka bir yönteme geçerken tehlikeli davranışlardan sakınmak gerekir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Lise son sınıfı terk edecektim ama babam bana ırmaktan geçerken at değiştirilmez dedi
Açıklama ve kompozisyon : Herkesin hemen hemen bir hedefi veya başarısı yada yapılması gereken bir işi vardır. Bu nedenle atalarımız bir işi yaparken başarıyı daha da artırmak için kullandığımız yöntemlerde değişikliğe gidilebilir. Lâkin zaten yürümeyen bir işi düzeltmek için değiştirilen yöntem bizi daha da çıkmaza sokabilir. Bu atasözü de de zaten ona vurgu yapılmaktadır.
Ancak kesin olarak metot değiştirmek lazımsa bunu doğru bir vakitte yapmamız lazımdır. Aksi halde başımıza olumsuz durumlar gelebilir. Düşünün ki çoktan seçmeli bir matematik sınavında zor bir soruyu çözen öğrenci problemin çözüm yolların ile tek tek uğraşarak çözüme doğru gidiyor. Ancak sonuca tam da ulaşmak üzereyken, sorunun zor olduğunu düşünerek işi yarıda bırakıyor. Bu öğrenci belli bir emek vererek ilerleme kaydetti; ancak çözümü yarıda bıraktığı için eline geçen hiçbir şey olmadı. Hatta belki de diğer sorulara ayırması gereken zamanı o soruya ayırdığı için diğer bazı soruları bile çözemedi. Aynen bu durum gibi, insan bir işe ya hiç başlamamalı ya da başladığı işi bitirmelidir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net