Isırmak ile ilgili deyimler hangileridir? İçinde ve anlamında ısırmak kelimesi olan deyimler nelerdir? Açıklaması ve anlamlarıyla beraber deyimleri derledik. Secdem.net
Deyimler, bir dilin anlatım yollarını, o dili konuşan toplumun geçmişini, yaşam biçimini, geleneklerini ve çeşitli özelliklerini belirten önemli ipuçları sağlarlar.
Ayrıca deyimler, hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Anlattıklarımızı ilgi çekici hâle getirir. Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş.
Kimi deyimlerde, asıl anlamlarından tamamıyla sıyrılmazlar. Yerine göre asıl anlamından da alınabilir, daha başka bir anlama da gelebilir. Bunu cümle içindeki kullanılış şeklinden anlarız.
Deyim ve atasözlerini karıştırmayın ikiside farklıdır. Atasözleri, az sözcükle çok şey anlatan özlü sözlerdir. Anlattıkları denenmiş, doğruluğuna inanılmış düstur (genel kural, kaide) niteliğindedirler.
Yaka ısırmak
Şaşırarak ‘allah esirgesin’ demek.
Parmak ısırmak
Büyük şaşkınlık duymak: ‘hele geçen gün o meşincioğlu kerim bey’e yaptığın işe parmak ısırdım.’ -r. N. Güntekin.
Öperken ısırmak
Güler yüz gösterirken kötülük yapmak.
Gülerken ısırmak
İyilik yapar görünüp kötülük yapmak.
Dudak ısırmak
1) hayran kalmak; 2) hayrete, şaşkınlığa düşmek.
Dudağını (dudaklarını) ısırmak
Yakışıksız bir durum karşısında şaşmak: ‘koca ali bu kararı duyunca ömründe ilk defa olarak sarardı. Dudaklarını ısırdı.’ -ö. Seyfettin.
(Birini) gözü ısırmak
Bir kimseyi tanıyacak gibi olmak.