İşten artmaz, dişten artar; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
İşten artmaz, dişten artar.
İnsan ne kadar çalışıp para kazanırsa kazansın, tutumlu olmadığı ve harcamalarına bir sınır getirmediği sürece birşey arttıramaz. Para, kazanmakla değil, tutumla artar.
Kısaca anlamı : Kazanç ne kadar çok olursa olsun, tutumlu davranılmazsa para biriktirilemez, tasarruf edilemez. Tasarruf, savurganlık yapmamak, tüketimi kısmakla mümkündür.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babam bize tutumlu olmak için işten artmaz, dişten artar diye hep nasihat ederdi.
Açıklama ve kompozisyon : Bir insanın sahip olması gereken en önemli özelliklerden bir tanesi de tutumluluktur. Kendimizden yola çıkacak olursak öncelikle soframızdaki ekmeğimizi israf etmeyerek işe başlayabiliriz. Tutumlu olmak kişinin gelecek dönem hayatını da olumlu etkileyen bir ünsurdur. Bu konuda emeklilerimizi örnek alabilirsiniz.
Parayı tutabilmek veya birikim yapabilmek için de tutumlu, tasarruflu olmak gerekir. İnsan ne kadar çok çalışıp kazansa da, harcamalarına dikkat etmediği, israf yaptığı sürece, hiçbir şey biriktiremez, zenginliğine zenginlik katamaz.
Atalarımız bu durumu çok iyi özetlemiştir. İşten artmaz, dişten artan diyen atalarımız, aşırı yemenin gereksizliğine dikkat çektikleri gibi ayrıca insanların tasarruf oluşturması için kemer sıkması gerekliliğini de ortaya koymuşlardır. Şu hayatta parası çok az olup da nice tutumlu insan vardır. Onlar aslında en doğrusunu yapıyor. Böylece gelecekte ellerinde yüklü miktarda para artmış oluyor.
Böylece ancak birikim yapmak mümkün olabilir. Bu nedenle kazanç ve kayıp dengesini oluşturmak için işten artmaz, dişten artar sözünü takip etmek gerekir. İnsanların normal hayatlarında bu muhasebeyi yapmaları müreffeh bir hayat yaşamalarını sağlar.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net