İyi insan lafının üzerine gelirmiş; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
İyi insan lafının (sözünün) üstüne gelir.
Çok sevdiğimiz yada beğendiğimiz insanların, kendi konusu konuşulurken aniden lafının üstüne gelmesini bu iyi kişiliği ile bağdaştırırız. Tamda o kişiden iyi konuşulması, onun karakterinin de iyi olması bu atasözünün söylenmesine neden olur. Bu durumun iyi olduğunu atalarımız söylemiştir.
Kısaca anlamı : Yokluğunda kendisinden söz edilen kimse, konuşmanın üzerine gelirse, o iyi bir insandır, denilir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babamla beraber abimi konuştuğumuzda birden çıkageldi.
Cümle 2 : bizde tam senden bahsediyorduk iyi insan lafının üstüne gelirmiş.
Açıklama ve kompozisyon : Bulunmadığı ortamda kendisi ve iyilikleri söz konusu olan kişi, bu konuşmalar sırasında ortama gelirse, o iyi bir insandır diye söylenilir. İyi insan özü sözü bir olan insandır. Başkalarının kötülüğünü istemez. Başaklarının hakkında arkadan konuşmaz. Öyle olunca da kimsenin onun aleyhinde konuşmasına gerek kalmaz. Konuşulsa dahi kötülüğünden bahsedeler. Lakin iyi bir insan temiz bir insan tam tersidir.
Arkasından konuşulsa bile onun iyiliklerinden söz edilir. Böyle durumlarda da genellikle bir rastlantı sonucu, hakkında konuşulan iyi insan, konuşma amnda oraya gelir. Bu rastlantı onun iyi insan oluşunun belirtisi olarak değerlendirilir, “iyi insan sözünün üstüne gelir” denmesinin nedeni de budur.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net