Kabahat ile ilgili atasözleri ve anlamları. İçinde veya anlamında kabahat kelimesi geçen atasözleri hangileridir? pamuk ile ilgili atasözleri..
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir.
Kedinin kabahatini önüne koyarlar, öyle döverler
Hiç kimse haksız ve suçsuz yere cezalandırılamaz. Bir kişi cezalandırılacaksa eğer öncelikle suçunu bilmelidir. Yoksa suçunu bilmeyen kişi kendini savunamaz. Ayrıca kişi cezalandırılırken suçunu bilerek cezalandırılırsa, kendisine büyük bir ders olur ve bir daha o suçu işlememesine yardımcı olur.
Kabahat (suç) samur kürk olsa kimse sırtına (üstüne) almaz
İnsan yaratılışı kabahatten hoşlanmaz. Bundan dolayı suç kınanır ve cezayı gerektirir. Böyle bir şeyi de insan benimsemez, “evet, bunu ben yaptım” demez.
İbadet de (mahfi) gizli, kabahat de.
İbadet Allah ile kul arasındadır. İbadeti başkalarına gösteriş için yapanlar Allah’ın emirlerini, kulluk görevini yerine getirmemiş olurlar. İnsan bazı kusurları yaparak olgunlaşır, tecrübe kazanır. Bunun için olgunlaşmamıza yarayan kusurların da gizlenmesinde yarar vardır.
Kabahat ölende mi, öldürende mi?
Yapılan her işte veya karşılıklı ikili ilişkilerimizde karşı tarafı kızdırmaktan kaçınmalıyız. Eğer o kişiyi tahrik edecek bir sözde veya sinirlendirecek bir harekette bulunursak sonuçlarına katlanmamız gerekir. Bu kişi, sinirlendiğinde bize hücumda bulunursa eğer zarar görebilir, hatta ölebiliriz. Bu yüzden bu gibi durumlarda mağdur olan kişi, suçu işleyen kadar kabahatlidir.
Samur kürkde olsa kabahatli kimse üzerine almaz
Olmayacak bir işe neden olan insanlar, bu işin sonunda iyi şeyler ortaya çıksa dahi bunu kabullenmek istemeyecektir. Çünkü yapılan iş başından yanlıştır. Bu yanlış, işin sonucundaki doğru şeyi almasına neden olsa bile; ilerideki zaman diliminde bunun sıkıntısını tekrardan yaşayacaktır. Kaş yapalım derken göz çıkartmamalıyız.