Kalp kelimesi ile ilgili atasözleri hangileridir? veya Kalp cümlesi olan atasözleri nelerdir? Açıklaması ve anlamlarıyla beraber atasözünü derledik.
Atasözleri Türkçe’de “sav” ve “irsal-i mesel” olarak da adlanılır. Türk Dil Kurumu’nun Tanımı: Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte söz, darbımesel. İslamiyet öncesinde sav, divan edebiyatında irsal-i mesel ya da darb-ı mesel denirdi. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, halkın yalnızca ortak duygu ve düşüncelerini değil ortak dil zevkini de yansıtır. Öykü, roman, şiir, deneme gibi yazı türleri pek çok cümlenin bir araya gelmesi ve anlam yönünden bütünleşmesiyle oluşur. Buna karşın atasözleri genellikle bir, en fazla iki cümleden oluşur. Bütün duygu ve düşünceler bu tek cümleye sığdırılır. Bu cümleler kişiden kişiye değişmez. Halkın ortak malıdır ve halk tarafından aynı biçimde söylenir.
KALP İLE İLGİLİ ATASÖZLERİ VE ANLAMLAR
Kalp kalbe karşıdır.
İnsan kalbi, insanların kendine karşı sevgi mi, yoksa nefret mi beslediklerini hisseder. Bizim kalbimizde birine karşı bir sevgi varsa, bu, o, kimsenin bizi sevdiğini gösterir. Birine karşı içimizde soğukluk hissediyorsak buda, o kimsenin bize karşı bize soğuk olduğunu gösterir.;
Kem göz, kalp akçe sahibinindir.
Yakışıksız ve tutarsız sözün müşterisi olmaz. Söz insana leke getirir. Bunun gibi, insanlar her eline tutuşturulan parayı hemen cüzdanlarına koymaz, sahtemi, değilmi diye incelerler. Sonuç olarak kötü sözü kalp akçeyi kimse kabul etmez. Bunlar yine sahiplerine çevrilir.
Gönülden gönüle (kalpten kalbe) yol vardır (kalp kalbe karşıdır).
İnsanların kalpleri bileşik kaplar kanununu andırır. Birbirine açık bir kanalcıkla bağlı olan kaplardan birine hangi sıvı konulursa, diğer kaplara aynı sıvı geçer. Kalplerde bu özelliği taşır. Birbirine bir takım duygularla bağlı olan iki kimseden biri, öteki için ne düşünüyorsa oda beriki için aynı şeyi düşünür.
Kalpten kalbe yol vardır
Birbirini seven iki gönül birbiri için aynı şeyleri düşünür ve hayal eder.
Erkeğin kalbine giden yol midesinden geçer
kendini bir erkeğe beğendirmek isteyen kadın, ona güzel yemekler hazırlamalıdır.
Kem söz, kalp (kem) akçe sahibinindir
kötü söz söyleyenindir.
Kalbi yıkmak kolay, yapmak zordur
insanları kırmak ve üzmek, mutlu etmekten daha kolaydır.
Kalp kazanır, kaltaban gönenir
iş becerme yeteneği bulunmayan kişi, düzenbazın kendisine yutturduğu şeyi kazanç sanır.
Kalbin yolu mideden geçer
bir kimsenin sevgisi kazanılmak istendiğinde ona güzel yiyecekler ikram edilmelidir.
Kalp kalbe karşıdır
sevgi karşılıklıdır.