Kanaat gibi devlet olmaz; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Kanaat gibi devlet olmaz.
Dünyalıktan fazla birşey istemeyen, arzı yeter bulan ve elindekiyle yetinmesini bilen kimse yoksulluk çekmez. Yemede, içmede, giyim ve kuşamda, barınma ve diğer konularda aşırıya kaçmayan kimse mutlu bir hayat yaşar.
Kısaca anlamı : “Elindekiler ile yetinmesini bilen kimse sıkıntı çekmez” anlamında bir söz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babamın bana nasihatı elindekinin değerini bil Kanaat gibi devlet olmaz derdi.
Açıklama ve kompozisyon : Kanaata bazen kişinin yaptığı amellerde orta yolu takip etmek anlamında da olabilir. Hz. Peygamber kanaatı ve kanaatın neticesini şu veciz ifadeleriyle özetlemiştir: “Kanaatkâr ol ki, insanların Allah’a en çok şükredeni olasın.” (İbn Mâce, Zühd, 24).
Açgözlülük dinimizce de yanlış bir davranıştır. İnsanın doymayan bir benliğinin olması onu bazı yanlışlara itebilir ve şükürsüz bir insan ortaya çıkar. Dinimizde açgözlülükten bahsedilirken doymayan nefis tabiri kullanılmıştır. Doymayan bir nefse sahip olan insanlar yaşadıkları andan keyif almazlar, sahip olduklarından mutlu olmazlar, hep daha fazlasını isterler ve bunu bulabilmenin yollarını ararlar.
Bu nedenle elindekilerle yetinmeyi bilen bir insan gereğinden fazla para da harcamaz, kendini hırpalayacak kadar da çalışmaz. Kanaat gibi devlet olmaz diye bir atasözümüz de vardır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net