Kaşık ile ilgili başlayan atasözleri ve anlamları. Kaşık kelimesi ile ilgili atasözleri hangileridir? Kaşıkla ilgili olan cümle atasözleri nelerdir?
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.
KAŞIK İLE İLGİLİ ATASÖZLERİ VE ANLAMLAR
Her ağaçtan kaşık olmaz.
Bazı işler vardır ki, bunları ancak nitelikli, donanımlı insanlar yapabilir. Özelliği bulunan bir iş için herhangi bir kimse ve herhangi birşey kullanılamaz.
Her kaşığın kısmeti bir olmaz.
Herkesin talihi, talihi bir değildir. Aynı çabayı göstermelerine rağmen kimi insan daha çok, kimi daha az kazanır.
Herkes kaşık yapar ama sapını ortaya getiremez.
Kişinin yeteneği, ele aldığı işi bütün boyutlarıyla tam olarak yapmasıyla ortaya çıkar. Kıyısından, köşesinden yapılıyormuş hissi uyandıran nice işler vardır ki en önemli yerinde yarım kalmıştır. Bir işi yapmadan yapmaya fark vardır. Kusursuz ve en güzel biçimde yapmayı herkes beceremez.
Herkes kaşık yapar ama sapını yapamaz.
Her insanın bir ilgi alanı olduğu gibi beceriside mevcuttur. Aynı meslek erbabı insanlar birbirlerinin işinin aynısını yaparlar. Fakat tecrübeli olan ustalar ile kimse boy ölçüşemez. Çünkü çok daha fazla tecrübeye sahip kişiler ellerindeki işin tüm boyutlarını görür, istekleri, zararları, fazlaları bilir. İşini yeni öğrenen insan ise bunları yaşamadan bilemez.
Kısmetinde ne varsa kaşığına o çıkar.
İnsan herşeyi elde etmek için çalışır, çabalar. Fakat Allah kuluna neyi kısmet etmişse ancak onu verir.
Ne doğrarsan aşına, o çıkar karşına (kaşığına).
İnsan, içinde bulunduğu zaman dilimini iyi değerlendirir ve çalışırsa geleceği iyi, tembellik yapar ve çalışmazsa geleceği kötü olur.
Pilav yiyen, kaşığını yanında (belinde) taşır.
Birşey yapmak, birşeyden yararlanmak isteyen kimse, bunun için gereken aracı elinin altında bulundurmalıdır.
Pilavdan döne kaşığın sapı (dönenin kaşığı) kırılsın.
İnsan kendi çıkarını gözetmek zorundadır. Kendisi için yararlı bir şeyi elde etme çabası içinde olmayan kişide hayır yoktur. / Bir işi yaparken elde bulunan araç işi yapmıyor yada yapamıyorsa, onun var olmasıyla yok olması arasında fark yoktur.
Aş kaşık ile, iş keşik ile.
İnsanlar yemeklerini kaşık ile tüketir, işlerini ise sıra ile yürütür. Görmemişçesine yemek sofrasına saldırmak abest, rastgele işini yürütüp, buna sıra koymadan ilerlemek ise sorunlara yol açar. Düzen insanların ilk prensipleri olmalıdır.