Katıra baban kim?” demişler At dayım olur demiş; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Katıra “baban kim?” demişler, “dayım attır” demiş.
Bazı yönlerden yetersiz ve kusurlu olan kimseler, bu yönlerini örtmek için olmadık yollara başvururlar. Bunun gibi, aşağılık duygusu içinde bulunan kimse, kendisini olduğu gibi göstermeye utanır. Bu tür insanlar kötü yönlerini gizler, sadece iyi yönleri ile övünürler.
Kısaca anlamı : Kişi kusurlu yanının açığa çıkmasını istemez, bunu gizlemeye çalışır. Sadece iyi yanıyla görünmeye ve övünmeye gayret eder.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Kusurunu gizlemek için her yolu denedi ama şu sözü Katıra “baban kim?” demişler, “dayım attır” demiş işitince sustu.
Açıklama ve kompozisyon : İnsan, duygularının etkisi altındadır. Kendisini “aşağılık duygusu’yla kaptırmış kişiler, özellikle üstün görünmek isterler. Bu atasözünde de katır babası olan eşekten utanmakta, ondan bahsetmeyip dikkatleri at olan dayısına çekmeye çalışmaktadır. Bu nedenle buna benzetmek adına bazı insanlarda sadece iyi yanıyla görünmeye ve övünmeye gayret eder.
Adam, bir çöpçünün oğludur. Okumuş, yüksek yerlere çıkmış. Toplum içinde saygınlık kazanmıştır. Aslında bir çöpçünün oğlu olmak utanılacak bir durum değildir ya, bu saygınlığına karşın, kendi kendini hep küçük görür; çöpçü çocuğu olmaktan utanç duyar. Ailesinden söz açıldığı zaman, babasının kim olduğunu, işini gizlemeye çalışır. Soyunda ünlü kişiler varsa, onlardan söz eder. Örneğin halasının doktor oğluyla övünür. Bu durum aslında çok gereksiz bir kompleksdir. İnsanlar eksikliklerinin farkında olmalı, onlardan utanacağına, gidermeye, daha iyi bir hale getirmeye çalışmalıdırlar.
En iyisi, insanın olduğu gibi görünmesidir. Böylesi aşağılık duygularından kurtulmaktır. Mevlana’nın da dediği gibi; ” Ya göründüğün gibi ol, Ya olduğu gibi görün”.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net