kaymak ile ilgili deyimler hangileridir? İçinde ve anlamında kaymak kelimesi olan deyimler nelerdir? Açıklaması ve anlamlarıyla beraber deyimleri derledik. Secdem.net
Deyimler, bir dilin anlatım yollarını, o dili konuşan toplumun geçmişini, yaşam biçimini, geleneklerini ve çeşitli özelliklerini belirten önemli ipuçları sağlarlar. Ayrıca deyimler, hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Anlattıklarımızı ilgi çekici hâle getirir. Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş. Kimi deyimlerde, asıl anlamlarından tamamıyla sıyrılmazlar. Yerine göre asıl anlamından da alınabilir, daha başka bir anlama da gelebilir. Bunu cümle içindeki kullanılış şeklinden anlarız.
Deyim ve atasözlerini karıştırmayın ikiside farklıdır. Atasözleri, az sözcükle çok şey anlatan özlü sözlerdir. Anlattıkları denenmiş, doğruluğuna inanılmış düstur (genel kural, kaide) niteliğindedirler. Deyimler ise, kalıplaşmış anlatım araçlarıdır. Cümle şeklinde olanlar bile bir anlam bütünlüğü taşımaz. Asıl anlamlarını içinde bulundukları cümleden alırlar; aldıkları anlam da değişmez bir kural niteliğinde değildir.
Arka plana kaymak
1) gözden düşmek: ‘bu üslubu ve bakış açısı yüzünden arka plana kaymış.’ -t. Buğra. 2) önemini yitirmek, değersizleşmek.
(bir şeyin) kaymağını almak (yemek)
bir şeyin en büyük payını, kârını ele geçirmek.
Hayatı kaymak
her işi ters gitmek, mahvolmak.
Kaymak gibi
1) bembeyaz ve pürüzsüz; 2) tadı güzel ve yumuşak: ‘patlıcan kızartması, pilav, bir de koca kâse kaymak gibi yoğurttan oluşan yemeğimizi yedik.’ -h. R. Gürpınar.
Yağ gibi kaymak
kızak, taşıt vb. sarsılmadan hızla gitmek.