Kaynayan kazan kapak tutmaz; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Kaynayan kazan kapak tutmaz.
Büyük çaplı olaylar, küçük görülen bazı unsurların zaman içinde insanları etkilemesiyle öyle bir aşamaya gelir ki ansızın patlak verir. Olaylara daha büyümeden çözüm aranmalıdır. İş işten geçtikten sonra önlemlerin fazla etkisi olmaz. İçin için büyüyen bir olay, bir duygu, çok geçmeden patlak verir.
Kısaca anlamı : İçin için büyüyen bir olay, bir duygu, çok geçmeden patlak verir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Uğraşma boşuna çünkü kaynayan kazan kapak tutmaz
Açıklama ve kompozisyon : İçin için gelişen olaylar veya duygular bir yerde patlak verir, önüne geçilemez, kolay kolay yatıştırılamaz. Çünkü her olayın bir oluşum süreci vardır ve sonuçlanıncaya kadar o süreç işler.
Örneğin iki aile arasında yaşanan küçük gerginlikler, zamanla büyüyerek can veya mal kayıplarına sebep olabilir. Bakarsınız ki ilk başta çocuklar kavga eder, sonra ağabeyler… Derken büyükler de işin içine giriverir ve kavga büyüdükçe büyür. Sonunda olan olur ve olaya silahlar da girer ve kan akmaya başlar. Halbuki olaya şahitlik eden aklı selim insanlar, henüz olayın başında müdahale edip tarafları yatıştırıp barıştırsaydı, belki olay bu şekilde büyümeyecek, can kayıpları yaşanmayacaktı.
Yaşadığımız bir sıkıntıya çözüm bulmak önemlidir. Ancak bundan daha önemli bir şey vardır ki o da, o sıkıntıyı hiç yaşamamaktır. Bunun da en iyi yolu, öncesinden her türlü tedbiri almak, her şeye hazır olmaktır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net