Kazan ile ilgili deyimler ve anlamları. İçinde ve anlamında kazan kelimesi geçen deyimler hangileridir? Kazan deyimi ile ilgili sözler nelerdir?
Birçoğumuz deyimlerle ilgili bazı sözler veya cümleler bulmaya çalışmaktayız. Bugün’de yukarıdaki başlık altında sizler için deyimler derledik. Evvela Deyimin tanımını yapmakla başlamakta fayda vardır. Deyimler çok büyük bir oranda mecaz anlamda kullanılır ancak gerçek anlamda kullanılanlara da rastlanmaktadır.
Bazı durumların ifade edilmesinde zorluk yaşandığında, anlamların yetersiz kaldığı anlarda etkili bir anlatım aracı olarak deyimleri kullanırız. Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş. Kimi deyimlerde, asıl anlamlarından tamamıyla sıyrılmazlar. Yerine göre asıl anlamından da alınabilir, daha başka bir anlama da gelebilir. Bunu cümle içindeki kullanılış şeklinden anlarız.
- Başı kazan gibi olmak
Başında çok ağrı ve uğultulu bir sersemlik olmak: ‘başım kazan gibiydi, bir kavanoz aspirin içsem ağrımın geçeceğine ihtimal vermiyordum.’ -t. Dursun k. - Bir kazanda kaynamak
Anlaşmak, uyuşmak, bağdaşmak. - (bir yer) kazan (biri) kepçe
‘bir yeri etraflıca (dolaşmak, aramak)’ anlamında kullanılan bir söz: istanbul kazan ben kepçe, üç gün onu aradım. - (birinin) kazanı kapalı kaynamak
İçyüzü bilinmemek. - Cadı kazanı gibi kaynamak
Dedikodu, kargaşa çok olmak. - El kazanıyla aş kaynatmak
Başkasının hazırladığı imkânları kendi hesabına kullanarak iş çevirmek. - Kafası kazan (gibi) olmak
Kafası şişmek. - Kazan kaldırmak (devirmek)
Tar. 1) yeniçeriler yemek pişirilen kazanı devirerek ayaklanmak, isyan etmek: ‘ikide birde kazan deviren yeniçerilerin dışında askerlikte talim ve terbiye esaslarına göre avrupai bir nizam ile askerliğimizin ihdası pek hayırlı olmuştu.’ -a. Ş. Hisar. 2) mec. yöneticinin bir tutumuna karşı hep birden ayaklanmak, isyan etmek.