Kimi köprü bulamaz geçmeye, kimi su bulamaz içmeye; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Kimi köprü bulamaz geçmeye, kimi su bulamaz içmeye.
Bu dünyada nimetler eşit olmak şöyle dursun, insana hayrete düşüren bir şekilde dağıtılmıştır. Bu, dünyanın imtihan ortamı olmasının sonucudur. Kimi varlıkla sınanırken, kimide yoksullukla imtihan edilir. Kimi insanlar o denli varlık içindedirler ki, iş yoğunluğu yada servetle boğuşmaktan rahat nefes alamazlar. Kimi insanlar azgın sularından dolayı nehrin öte yakasına geçemezken, kimileri çöllerde yaşar da içicek bir yudum su bulamaz.
Kısaca anlamı : “Kimi kişiler bir şeyin bolluğundan yakınır, ondan kurtulmanın yollarını ararlar. Kimi kişiler aynı şeyden yoksun olmanın sıkıntısını çekerler.”
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : “Adamdaki şansa bak ya kimi köprü bulamaz geçmeye, kimi su bulamaz içmeye.
Açıklama ve kompozisyon : Hayat sıkıntılarla, çelişkilerle doludur. Buna bir de insanlarınnasipleri arasındaki tutarsızlıklar eklenince hayat daha da çekilmez olur. Bazı insanlar herhangi bir şeyin eksikliğini, kıtlığını yaşarken; bazıları aynı şeyin bolluğunu yaşayabilir ve hatta onun bolluğundan rahatsızlık bile duyabilir.
Örneğin bazı bölgelerde yağmur hiç yağmaz; yağmadığı için de ekinler yeşermez, dereler kurur ve hayat durma noktasına gelir. Bölge insanları yağmurun yağması için yağmur duasına bile çıkar, Allah’a yalvarırlar. Ancak bazı bölgelerde de yağmurun aşırı derecede çok yağmasında dolayı çeşitli sıkıntılar çekilir. Örneğin olgunlaşması gereken ekinler olgunlaşmaz, bölge sel ile boğuşur veya hayvanlar dışarı bile çıkarılamaz. Bu bölgedeki insanlar da yağmurun durması, azalması için dua ederler.
Kimileri bolca bulurken, kimileri hiç bulamaz. Nasip meselesinde cüzi irade sebepleri yerine getirmekle mükelleftir, neticeyi vermek ise takdir-i İlahinindir. Biz nasıl olsa takdir Allah’ın deyip cüzi irademizin sahası olan sebeplere müracaatı terk edersek, takdir kısmetimizi daraltmak ile bizi cezalandırabilir. Öyle ise biz sanki takdir iradenin gibi sebeplere yapışacağız lakin neticenin de Allah’tan olacağını bileceğiz. Bu hassas dengeyi muhafaza edemez isek formül bozulur nasip kavramı yanlış mecralara kayar.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net