Koku ile ilgili deyimleri ve anlamları. İçinde ve anlamında koku kelimesi geçen deyimler hangileridir? Koku ilgili deyimler nelerdir? Koku sözleri…
Deyimler, bir dilin anlatım yollarını, o dili konuşan toplumun geçmişini, yaşam biçimini, geleneklerini ve çeşitli özelliklerini belirten önemli ipuçları sağlarlar.
Ayrıca deyimler, hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Anlattıklarımızı ilgi çekici hâle getirir. Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş.
Kimi deyimlerde, asıl anlamlarından tamamıyla sıyrılmazlar. Yerine göre asıl anlamından da alınabilir, daha başka bir anlama da gelebilir. Bunu cümle içindeki kullanılış şeklinden anlarız.
Deyim ve atasözlerini karıştırmayın ikiside farklıdır. Atasözleri, az sözcükle çok şey anlatan özlü sözlerdir. Anlattıkları denenmiş, doğruluğuna inanılmış düstur (genel kural, kaide) niteliğindedirler.
Kokusunu (koku) almak (duymak)
1) bir nesnenin kokusunu algılamak: ‘yaz yağmuru yağdığı vakit burada toprağın güzel kokusunu duymak mümkündür.’ -m. Ş. Esendal. 2) mec. gizli tutulan bir şeyi sezmek: ‘yılların gazetecisisin oğlum, iyi haberin kokusunu kilometrelerce uzaktan alırsın.’ -a. Ümit.
Kokusu çıkmak
gizli tutulan bir iş anlaşılmak: ‘bir yerden kokusu çıkarsa baban vasıtasıyla önlemek isteyecekler.’ -s. Ali.
(birinin) ağzının kokusunu çekmek
birinin her türlü isteğine, kaprisine boyun eğmek: ‘onca yıl gurbetin kahrını, gâvurun ağzının kokusunu çekmiştik.’ -m. İzgü.
(birinin) ağzının kokusunu çekmek
bir kimsenin çekilmez davranışlarına katlanmak.
Barut kokusu gelmek
savaş tehlikesi sezilmek.