Kulluk ile ilgili deyimler ve anlamları. İçinde ve anlamında kul veya kulluk kelimesi geçen deyimler hangileridir? Kul deyimi ile ilgili sözler nelerdir?
Birçoğumuz deyimlerle ilgili bazı sözler veya cümleler bulmaya çalışmaktayız. Bugün’de yukarıdaki başlık altında sizler için deyimler derledik. Evvela Deyimin tanımını yapmakla başlamakta fayda vardır. Deyimler çok büyük bir oranda mecaz anlamda kullanılır ancak gerçek anlamda kullanılanlara da rastlanmaktadır.
Bazı durumların ifade edilmesinde zorluk yaşandığında, anlamların yetersiz kaldığı anlarda etkili bir anlatım aracı olarak deyimleri kullanırız. Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş. Kimi deyimlerde, asıl anlamlarından tamamıyla sıyrılmazlar. Yerine göre asıl anlamından da alınabilir, daha başka bir anlama da gelebilir. Bunu cümle içindeki kullanılış şeklinden anlarız.
Deyim : Allah’ın kulu
Anlamı : İnsan, kimse, kişi: burada yol gösterecek bir allah’ın kulu yok mu?
Deyim : Allah yürü ya kulum demiş
Anlamı : Az zamanda çok para kazananlar veya işinde çok ilerleyenler için söylenen bir söz: ‘son yıllarda allah yürü ya kulum demiş ve birdenbire ünlü bir iş adamı oluvermiştir.’ -i. Aral.
Deyim : Kula kul olmak
Anlamı : Bir kimsenin buyruğu altında bulunmak.
Deyim : Kul etmek
Anlamı : Kendine aşırı derecede bağlamak, boyun eğdirmek: ‘nasıl sevebilirse üç gönül bir tek gülü / sen de güzelliğine kul edersin üç gönlü’ -f. N. Çamlıbel.
Deyim : Hangi peygambere kulluk edeceğini şaşırmak
Anlamı : Kimin sözünü yerine getireceğini bilemeyerek şaşkınlık içinde kalmak.
Deyim : (Birine) kul köle olmak
Anlamı : Tam bir doğruluk ve özveri ile bağlanarak bütün isteklerini yerine getirmeye hazır olmak.
Deyim : (Bir şeye) kul olmak
Anlamı : Aşırı derecede bağlanmak, boyun eğmek: ‘ben serüvenlere kul olmayacağım, serüvenler bana kul olacak.’ -a. İlhan.