Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez.
İnsan, başı gerçekten dara düşmedikçe bütün gücüyle çalışıp sıkıntısına çare bulmaya kalkmaz. İster ki, sıkıntı az bir gayretle yada kendiliğinden geçsin, insan vargücüyle zorluğunu aşmaya kalkışında, kendi kendisinin kurtarıcısı (Hızır’ı) olur. Öte yandan, insan gerçekten bunalınca, umulmadık yerden yardım görmeside mümkündür.
Kısaca anlamı : Sıkıntıda olanları avutmak ve yüreklendirmek için söylenen bir söz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : “Annem hep bana derki, kul sıkışmayınca Hızır yetişmez.
Açıklama ve kompozisyon : Başın belada olması veya kaçar halde olmak, duyguların veya düşüncelerin yoğunlaştığı durumlardır. Kişi, tek bir noktaya odaklanır, onun dışında bir durumla ilgilenmez. Dümen kilitlenmiştir. Bir sıkıntıyı aşmak, bir sorunu çözmek, bir tehlikeyi bertaraf etmek veya ondan kurtulmak artık onun tek hedefidir. Zor, oyunu bozar, denmiş; bu doğrudur. Büyük keşiflerin, icatların zor zamanlarda yapıldığı bir gerçektir. Zor, bir bakıma, yeniliğin, başarının dinamosudur.
İnsan, başı gerçekten dara düşmedikçe bütün gücüyle çalışıp sıkıntısına çare bulmaya kalkmaz. İster ki, sıkıntı az bir gayretle yada kendiliğinden geçsin, insan vargücüyle zorluğunu aşmaya kalkışında, kendi kendisinin kurtarıcısı hızır’ı olur. Öte yandan, insan gerçekten bunalınca, umulmadık yerden yardım görmeside mümkündür.
Kafa gerçekten daralmadığı sürece, tüm gücüyle çalışarak sorununa bir çözüm bulmaya çalışmaz. Sorunlar çok az çaba sarf ederek veya kendiliğinden devam ederse, insan gücü ile ilgili zorluklarının üstesinden gelmeye çalıştığında, kurtarıcısı hızı olur. Öte yandan, bir kişi gerçekten bunalmışsa, beklenmedik yerden yardım alması mümkündür.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net