Kürek ile ilgili deyimler hangileridir? İçinde ve anlamında kürek kelimesi olan deyimler nelerdir? Açıklaması ve anlamlarıyla beraber deyimleri derledik. Secdem.net
Deyimler, bir dilin anlatım yollarını, o dili konuşan toplumun geçmişini, yaşam biçimini, geleneklerini ve çeşitli özelliklerini belirten önemli ipuçları sağlarlar. Ayrıca deyimler, hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Anlattıklarımızı ilgi çekici hâle getirir. Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş. Kimi deyimlerde, asıl anlamlarından tamamıyla sıyrılmazlar. Yerine göre asıl anlamından da alınabilir, daha başka bir anlama da gelebilir. Bunu cümle içindeki kullanılış şeklinden anlarız.
Deyim ve atasözlerini karıştırmayın ikiside farklıdır. Atasözleri, az sözcükle çok şey anlatan özlü sözlerdir. Anlattıkları denenmiş, doğruluğuna inanılmış düstur (genel kural, kaide) niteliğindedirler. Deyimler ise, kalıplaşmış anlatım araçlarıdır. Cümle şeklinde olanlar bile bir anlam bütünlüğü taşımaz. Asıl anlamlarını içinde bulundukları cümleden alırlar; aldıkları anlam da değişmez bir kural niteliğinde değildir.
- Akıntıya (akıntıya karşı) kürek çekmek
olmayacak bir iş uğrunda boşuna çabalamak: ‘böyle akıntıya kürek çektiğine çok acıdım doğrusu.’ -n. Hikmet.
- Haybeye kürek çekmek
boşu boşuna uğraşmak.
- Kilit kürek altına almak
bir şeyi kilitli yere koyarak saklamak: ‘o gün her tarafı kilit kürek altına aldı.’ -ö. Seyfettin.
- Kilit kürek olmak
bir yeri korumak, o yerin güvenilir, sağlam adamı olmak: ‘… evime kilit kürek ol diye onun sırtını okşar.’ -r. N. Güntekin.
- Kürek kadar dili olmak
pabuç kadar dili olmak.
- Tek kürekle mehtaba çıkmak
1) eksik hazırlıkla bir işe kalkışmak; 2) beceriksizce alay etmeye kalkışmak.
- Yel yeperek yelken kürek
aceleyle, telaşla: ‘kızım çıldırdın mı? Böyle yel yeperek yelken kürek, sağını solunu görmeden nereye gidiyorsun?’ -h. R. Gürpınar.