Kürkçünün kürkü olmaz, börkçünün börkü, işimi kendim görürüm de ondan demiş, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Kürkçünün kürkü olmaz, börkçünün börkü.
Başkalarının ihtiyaçlarına çare bulan kimse, bunlara benzeyen kendi ihtiyaçlarını savsaklar. “Nasıl olsa bende var yada elimden geliyor” diye düşünür.
Kısaca anlamı : Başkalarının gereksemelerine çare bulan kişi, bunlara benzeyen kendi gereksemelerini savsaklar.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : ” Elinden geldiği için bu gün Kürkçünün kürkü olmaz, börkçünün börkü diyorsun.
Açıklama ve kompozisyon : Hayatta bazı insanlar vardır? ki, bir çok kişiye çare olur yardım eder. Lakin kendini hep unutur. Örnek vermek gerekirse, Kendi ailesi aynı şeyda yardım etmezken gidip başkasına aynı konuda yardım eder ihtiyaçlarını karşılar.
Bir kimsenin yakınlarının geçimini sağlarken öncelik vereceği kimseler ise hadis-i şerifte şöyle belirlenmiştir: Ebû Hûreyre (r.a) nakleder:
“Bir adam Resûlullah (s.a.s)’a gelerek şöyle dedi: ‘Ey Allah’ın elçisi! Benim yanımda bir dinar para var, nereye sarfedeyim?’ Hz. Peygamber; “Kendi ihtiyacın için sarfet.” buyurdu. Adam: “Yanımda başka bir dinar daha var.” dedi. Hz. Peygamber; “Eşine sarfet” buyurdu. Adam dedi: “Başka bir dinar daha var.” Hz. Peygamber; “Çocuklarına sarfet” buyurdu. Adam: “Bir dinar daha var.” dedi. Hz. Peygamber, onu da hizmetçisine harcamasını söyledi.
Bu nedenle yardım edileceğin zaman önce akraba gözetilmeli, akraba arasında da öncelikle ana babaya, kız kardeşe, erkek kardeşe, sonra da diğer akrabalara iyilik edilmelidir. Diğer bir söyleyişle önce aile fertlerini gözetmeli, onların ardından akraba ve yakınlara yardım etmeli, daha sonra da komşulara ikram etmelidir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net