Kuşlarla ile ilgili başlayan atasözleri ve anlamları. Kuş kelimesi ile ilgili atasözleri hangileridir? Kuşla ilgili olan cümle atasözleri nelerdir?
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.
KUŞLA İLE İLGİLİ ATASÖZLERİ VE ANLAMLAR
Kanatsız kuş uçmaz (olmaz).
İnsan ne kadar yetenekli, ne kadar çalışkan olursa olsun, bu yetenek ve çalışkanlığını belli şartlar oluşmadıkça gösteremez: Sermaye yoksa iş kuramaz, iş yoksa çalışamaz. Gereken koşullarla donanıp güçlenmeyen kimse amacını gerçekleştiremez.
Kanatsız kuş uçmaz:
gereken koşullarla donanıp güçlenmeyen kişi amacına ulaşamaz.
Kış kışlığını, kuş kuşluğunu gösterir
Her olay, her varlık özelliğini belli eder.
Kuş kanadına kira istemez:
kişi, kendi işi için zaten harcayacağı çabadan dolayı başkasından karşılık beklemez.
Kuş mu konduracak?:
yapacağı şey görülmemiş bir sanat eseri mi olacak?
Kuş uçmaz, kervan geçmez:
kimsenin uğramadığı ıssız ve sapa yer.
Kuş vardır eti yenir, kuş vardır et yedirilir:
öyle kişiler vardır ki acımadan en ağır işte kullanılır, öyle kişiler de vardır ki iş gördürmek şöyle dursun onlara hizmet edilir.
Kuşa kafes lazım, boruya nefes:
bir şeyden yararlanmak için kullanılacak araç, onun niteliğine uygun olmalıdır.
Kuşa süt nasip olsa anasından olurdu:
1) yaradılışı bir şeyden yararlanmasına elverişli olmayan kişi ne kadar çabalasa o şeyden yararlanamaz; 2) kişi en yakınından sağlayamadığı faydayı başkasından hiç sağlayamaz.
Kuşu kuşla avlarlar:
elde edilmek istenen kimse, daha önce elde edilmiş kimse aracılığıyla tuzağa düşürülür.
Kutsuz kuşun yuvası doğan yanında olur:
talihsiz kişi, her an kendisine saldıracak güçlü kimselerle yan yana bulunur.Leyleği kuştan mı sayarsın, yazın gelir, kışın gider.
İnsanın bir işte sebat etmesi, diğerinin ona olan güvenini pekiştirir. Sürekli iş değiştiren, maymun iştahlı kişiye kimse güvenmez.
Sebepsiz kuş bile uçmaz.
Yardımcı ve klavuz olmadan hiçbir iş başarılamaz. Herşeyde vesileye, aracıya, bir yol gösterene ihtiyaç duyulur. Her olay bir nedenin ürünüdür; nedensiz olay olmaz. Bunun gibi, işlerimizi bize yol gösteren biri olmadan yapamayız. Bir olayın gerçekleştirilmesi için bir neden olmalıdır; bir işin başarılması için de bize yol gösterecek birisi bulunmalıdır.
Serçeden (kuştan) korkan darı ekmez.
Bir işi başarmanın ilk koşulu, onun tehlikelerini ve zorluklarını göğüslemeyi göze almaktır. Yapmayı düşündüğü işin tehlikelerini göze alamayan kimse o işe girişmemelidir.
Tek kanatla kuş uçmaz.
Öyle işler vardır ki iş birliği gerektirir. Ancak bir yardımcı ile yapılırsa başarılabilir. Yardımcısız yapılamaz. Bazı işleri insanın tek başına yapması mümkün değildir. Böyle işlerde insanlar birbirlerine yardımcı olmayı bir görev bilmelidirler.
Yırtıcı (alıcı) kuşun ömrü az olur.
Başkalarına saldırmayı, sağa sola sataşmayı huy edinen kişilerin düşmanları çok olur. Çok geçmeden bu düşmanlarda onun işini bitirir, canına kıyarlar.
Yuvayı dişi kuş yapar.
Bir evin oluşumunu, direncini, gelişmesini ve refahını kadın sağlar. Çünkü kadınlar evinden sorumlu, çocuklarından, kocasından mükelleftir. Yuvasını yapanda kadındır, günümüzde çoğunlukla bozanda kadındır. Erkekler ise Allah güç verdiği için çalışma işini yürütürler.
Yuvayı yapan dişi kuştur.
Ülkemizde çalışan genellikle erkeklerdir. Parayı kazanan erkek olmakla birlikte, harcamalarda da birinci derece etkili olan ve evin işlerini çekip çeviren kadındır. Bir evin yönetimini, geçim düzenini ve ailenin mutluluk içinde yaşamasını kadın sağlar. Ailede, her bireyin ayrı görevleri ve yerleri vardır. Kadın ailenin ekonomisini düzenler. O tutumlu olursa aile de huzurlu ve mutlu olur.
Allah uçamayan kuşa alçacık dal verir.
İnsan, yeteneklerim sınırlı, imkanlarım az diye ümitsizliğe düşmemelidir. Allah, yetenekleri kısıtlı olanlara durumlarına uygun bir rızık, bir yaşama düzeni, bir barınma imkanı verir.
Attığın taş ürküttüğün kuşa değmez.
Bir işi yapmak için kullanılacak kaynak eğer işin sonunda elde edilecek getiriden daha küçükse bu işi yapmaya değmez. Sonuçta manen yada dünya malı olarak dönecek getiri harcanandan az ise, kaybetmiş oluruz. Gözle görülür durumlarda bu hatalara düşülmemeli, görülemeyen hallerde ise bir bilene danışmalıdır.
Ava gelmez kuş olmaz, başa gelmez iş olmaz.
Bütün kuşlar av olmanın, insanlarda her türlü musibete duçar olmanın yazgısını bölüşürler. Kuşlar, geniş bir özgürlük dünyasında, insanlardan uzak yaşamalarına rağmen avlanmaktan kurtulamazlar. İnsanlarda böyledir: Hatıra, hayale gelmeyen çeşit çeşit felaketlere uğrarlar. Hiçbir kimse kendisini kazadan, tehlikeden, dertten kurtarmanın yolunu bulamaz.
Garip kuşun yuvasını Allah yapar.
İddiasız, kendi halinde sessiz sessiz yaşayan insan, ne sevimli insandır. Kimsenin işine karışmayan, kimseyi kıskanmayan, kendi halindeki insanı Allah darda bırakmaz.
Gözü tanede olan kuşun ayağı tuzaktan kurtulmaz.
Hep çıkar peşinde koşan kişi, tehlikeden uzak kalamaz. Sonuç olarak peşinden gittiği isteklerinin sonunda her zaman başına dert açar ve bu isteklerinden gelen çıkarları ile gidenler birbirine eşit değildir, gidenler her zaman daha büyük olur.
Her kuşun eti yenmez.
Her girişimin sonu iyi olacak diye bir kural yoktur. Herkesi kendi çıkarımız için sürgit kullanamayız. Gün gelir, biri karşımıza çıkar ve bize haddimizi bildirir.