Kuyruk ile ilgili atasözleri ve anlamları. İçinde ve anlamında kuyruk kelimesi geçen atasözleri hangileridir? Kuyruk ilgili atasözler nelerdir? Kuyruk sözleri…
Almadığın hayvanı kuyruğundan tutma
İnsan, edinmek amacı yoksa satışa sunulan şeyleri ince ayrıntısına kadar bakmamalı, aşırı ilgi göstermemelidir. Almayacağın birşeye, alacakmışsın gibi yakın ilgi gösterme, karşı tarafa umut verme.
Arık ata kuyruğu (da) yüktür
Güçsüz kişilerin kendi gereksinimlerini karşılamaları bile onlar için zordur ve onlara bu durum yük gibi gelir. Bu durumdaki kişilerin kendilerine de pek yararları olmadığı gibi çevresindeki insanların da hiçbirine yardımları dokunmaz, kimseye yararları olmaz.
Bostana dadanan eşeğin kuyruğu, kulağı kısa olur
Başkasının bahçesine, bostanına veya mülkünün içerisine giren eşeği yakalayan mal sahibi nasıl ki eşeğin kulağını, kuyruğunu kesiyorsa aynı şekilde yakayı ele veren hırsıza da her seferinde bir ceza verilir. Bu yüzden hırsız da çok fazla hasar bulunur ve insanlıktan çıkar.
Dişi köpek kuyruğunu sallamayınca, erkek köpek ardına düşmez
Bir kadın ve erkeğin ilişkisi karşılıklı duygularla ve isteklerle gerçekleşir. Eğer kadın karşındaki kişiye istek göndermezse, yüz vermezse erkek onun peşine düşmez.
Domuzun kuyruğunu kes yine domuz
Yaradılıştan kötü huylu, ahlaksız olan kimsenin kötü huylarını ne kadar düzeltmeye çalışsanız da yapısı gereği bu davranışları düzelmez.
Fare deliğine sığmamış, bir de kuyruğuna kabak bağlamış
Kişi yapamayacağı kadar ağır bir işle uğraşıyorken, kendine bir işi daha yük etmesi doğru bir davranış değil ve sakıncalıdır. Kişi önce kendi işini bitirip rahat ermeli ondan sonra başka bir işle uğraşmalıdır. Aynı şekilde kişi sığıntı yaşıyorken yanına birini daha alması tutarsız ve hatalı bir davranıştır.
Eğreti kuyruk tez kopar
Bir işi yaparken düzgün ve güvenilir yapmak gerekir. Yoksa temeli olmayan işlere güvenilmez.
Kırkından sonra at olup da kuyruk mu sallayacak?
Yaşlandıktan sonra insanın bir şey öğrenmesi, yeni bir iş kurması çok zordur. O kişinin ömrü bunu başarmaya yetmez.
Garip itin kuyruğu bacağı arasında gerek (olur)
Başkalarının yanında sığıntı olan ve bilmediği bir çevrede bulunan kişi sözlerine, hareketlerine dikkat etmeli ve bilmediği bir işe karışmamalı. Yoksa bunun sonucunda ortamı tanımadığından dolayı büyük hatalar yapabilir. Sessiz ve kendi halinde yaşamalıdır.
İt ite buyurur, it de kuyruğuna
Çalışmayı, iş yapmayı sevmeyen tembel kişiler, kendilerine iş verildiği zaman o işi kendileri yapmak yerine bir başka tembele buyururlar. Bu kişi de o işi yapmaz ve kendinden daha düşük birine yaptırmaya kalkar. Böyle tembel kişiler yüzünden kısa sürede yapılacak bir iş gereksiz yere uzamış olur.
İt itin ayağına (kuyruğuna) basmaz
Bayağı kimselerin birbirine zararı dokunmaz. Böyle insanlar arasında bir çıkar ilişkisi ve dayanışma vardır. Bundan dolayı başkasına kötülük etmekte olan kimseler birbirlerini incitmezler.
Kaçan balık büyük olur (kaybolan koyunun kuyruğu büyük olur)
İnsan, elden kaçırdığı küçük bir fırsatı gözünde büyütür; onu bir türlü onutamaz. Çok önemli olduğunu söyler durur.
Keçi geberse de kuyruğunu indirmez
Bazı insanlar keçi gibi inatçıdır ve her ne olursa olsun, öleceğini bilse dahi inat etmeyi bırakmazlar.
Uyuyan yılanın kuyruğuna basma (basılmaz)
İlişmezseniz size zararı dokunmayacak olan kimseyi saldırgan duruma getirecek davranışlarda ve sataşmalarda bulunulmamalıdır.
Ziyan olan koyunun kuyruğu yağlı olur
İnsan eline geçen fırsatı iyi değerlendirememiş ve elinden kaçırmışsa, o fırsat küçük de olsa insana büyük bir fırsatmış gibi görünür. Kişi hiç dilinden düşürmez, konuşur durur. Çünkü her şeyin değeri genellikle kaybedilince anlaşılır.