L harfi ile başlayan atasözleri ve anlamları hangileridir? Açıklamalı olarak sıralanmış ve kolayca kavramanız için l harfi ile ilgili başlayan atasözü sözlüğünü derledik. Anlamlarıyla beraber başlayan l harfinin atasözü listesi.
Her ülkenin tarihi, kültürü, dili ve atasözleri var. Atasözleri, kültürümüzde oldukça önemlidir. Atasözleri, geçmişte edinmiş tecrübelerden yola çıkarak söylenmiş özlü sözlerdir. Kimin tarafından söylendikleri belli olmaksızın ağızdan ağıza dolaşan, yol gösterici nitelik kazanmış, az kelime ile çok mana ifade eden kültür unsurlarıdır. Ayrıca Atasözleri bir toplumun duygu, düşünce, inanç ve kültür yapısını yansıtır. Kimi atasözü gerçek anlamı ile kullanılırken kimisi de mecaz anlamı ile kullanılmıştır. Ancak bütün atasözlerinin ortak amacı ders vermektir. Atasözleri ve deyimlerin birbirleriyle ortak ve birbirinden ayrılan bazı özellikleri vardır. Birbirleriyle ortak olan en önemli özellikleri, her ikisinin de toplum tarafından ortak olarak benimsenen ve kullanılan kalıplaşmış sözler olmalarıdır.
İşte alfabe sırasına göre tek tek harflerle Atasözü ve anlamları…
Laf torbaya girmez.
Söz ağızdan çıkana kadar kişinin esiridir. Ağızdan bir çıkıncada sahibini tutsak alır. Ağızdan çıkan bir söz, artık gizli kalamaz. Onu herkes duyar.
Lafla (lakırdı ile) peynir gemisi yürümez.
Eyleme geçirilmeyen sözün hiçbir değeri yoktur. İnsanlar sözle dünyaya düzen vermeye, yüksek yerleri yontmaya, alçak yerleri doldurmaya bayılırlar. Oysa bu insan kendini avutmasından başka bir anlam taşımaz. Şöyle yaparım, böyle yaparım demekle yapılması gereken iş yapılmaz.
Latife latif gerek.
Kimi insanlar şaka yapayım derken işin dozunu kaçırır, kaş yapayım derken göz çıkarırlar. Latife yapmak söz inceliklerini bilmeyi ve bunları yerli yerinde kullanmayı gerektirir. Şaka, kırıcı olmamalı; ince, hoşa gider olmalıdır.
Leyleği kuştan mı sayarsın, yazın gelir, kışın gider.
İnsanın bir işte sebat etmesi, diğerinin ona olan güvenini pekiştirir. Sürekli iş değiştiren, maymun iştahlı kişiye kimse güvenmez.
Leyleğin ömrü (günü) laklakla geçer.
İşi, gücü olmayan kimse vaktinin kıymetini bilemez. Zamanının kıymetini ancak sorumluluk duygusu gelişmiş, yapacak olan kimseler bilir. Böylelerinin harcayacak bir saniyeleri bile yoktur. Aylak kişi ise zamanını gevezelikle, çene çalmakla geçirir.
Lodosun gözü yaşlı olur.
Kimi rüzgarlar kuru eser ve yağmur getirmez. Lodos rüzgarı ise nemli eser ve yağmur getirir.
Lokma çiğnenmeden yutulmaz.
Çalışmadan yaşamak mümkün değildir. En kolay iş bile bir emek harcamayı gerektirir. Ağıza alınan lokmayı bile çiğnemek gibi bir çalışma ile yutmamız mümkün olur.