Leyleğin ömrü (günü) laklakla geçer, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Leyleğin ömrü (günü) laklakla geçer.
İşi, gücü olmayan kimse vaktinin kıymetini bilemez. Zamanının kıymetini ancak sorumluluk duygusu gelişmiş, yapacak olan kimseler bilir. Böylelerinin harcayacak bir saniyeleri bile yoktur. Aylak kişi ise zamanını gevezelikle, çene çalmakla geçirir.
Kısaca anlamı : “”İş yapmak istemeyen bir kişi zamanını anlamsız konuşarak geçirir”
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : ” İşi yapmayınca anlamsız cümleler korarak bizi’de oyalıyor.
Açıklama ve kompozisyon : Aylak, işsiz-güçsüz, bir iş yapmak istemeyen kişi zamanını boş ve anlamsız konuşmalarla geçirir. Çene çalmaktan başka bir işe yaramayan bu kimselerle bir arada bulunarak zaman harcamaktan kaçınmak bir zorunluluktur.
Çünkü böylesi insanların laflarına kadar ortak olmak gibi bir hataya düşerseniz hem zamanınızı israf etmiş olursunuz hem de paranızı kaybetmiş olursunuz . Yalnızca konuşan ama elinden iş gelmeyen insanların hayatları çok acıklıdır . Bu tip insanlar ömür geçip de yaşlılık kapıya dayandığı vakit şöyle bir dönüp geçmişe baktıklarında koskoca bir boşluk görürler . Pişmanlık duyarlar ama nafile . Çünkü artık iş işten geçmiş , giden zaman artık kaybedilmiş olur .
Kimseye faydası olmayan sözlerle zaman geçiren boşboğazlarla zaman geçirmek de zarar etmek demektir. Böyle insanlardan uzak durmak kişinin faydasınadır; zira onlarla zaman geçirmek demek, zaman kaybetmek demektir. İnsanlar ben yapacağım , edeceğim demek yerine az da olsa başlamalı ve elinden gelen çabayı göstermelidir . Yoksa yaparım ederim demek kuru laftan öteye geçmez ve zamanla artık kimse de bu sözleri dikkate almaz .
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net