Mahkeme kadıya mülk değil, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Mahkeme kadıya mülk değil.
Bu dünyada hiçbir iş ve makam insanlar için sürekli değildir. Hiçbir kimse, bulunduğu kamu hizmetinde ömrünün sonuna kadar kalmaz. Bir süre sonra bu işe başkası getirilir, kendisi ayrılır.
Kısaca anlamı : “Kimse bulunduğu kamu hizmetinde ömrünün sonuna kadar kalmaz. Bir süre sonra bu işe başkası getirilir, kendisi ayrılır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : “Bu koltukta ömür boyu otumayacağını sende biliyorsun.
Açıklama ve kompozisyon : Bir makamda oturan kişiler, bir gün o makamı terk etmek zorunda kalabilirler. Sonuçta makam, o makamda oturan kişilerin mülkü değildir. Makamda oturan kişiler o makamın kendilerine ait olduğuna inanarak etraflarındaki insanları hor görmemeli ve bir gün o makamı terk edeceklerini bilmelidirler. Eğer aksini yaparlarsa, hor gördükleri insanların durumuna düşer ve hor görülürler.
Her zaman adaleti sağlamaya çalışmak, ne olursa olsun insanlığı unutmamak gerek. Bir mahkemenin başkanı kadıdır; yani günümüzdeki tabiriyle hakimlerdir. Düşünün ki hakimler kendini sarsılmaz güç olarak görüyor ve kendi kafalarına, menfaatlerine göre hüküm veriyor. Peki, böyle bir hakimin o görevde sürekli kalacağı garanti midir? Belki de gün gelecek, kendisi o makamdan alınacak ve yaptığı adaletsizliklerin, hükümsüzlüklerin acısı kendisinden kat kat çıkarılacaktır.
Kişi bu dünyadaki mevkisinden, kariyerinden çok, Allah ve insanların gönlündeki makamına bakmalıdır. Her şey gelip geçici iken hak yemek, adam kayırmak, kendini üstün görmek akıllı insanların işi değildir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net