Mal adama hem dost, hem düşmandır, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Mal adama hem dost, hem düşmandır.
İyilik ve hayır yapabilmek için insana mal gereklidir. Üstelik mal insana rahat bir yaşayış sağlar. Mal, bu açılardan bakılınca insana dosttur. Varlığın, dünyalığın kıskananı, göz dikeni çok olur. Bu yüzden anlaşmazlıklar çıkar, kan bile dökülür. Üstelik mal kişinin azmasını kolaylaştırır. Bu açılardan bakılınca da mal insana düşmandır.
Kısaca anlamı : “Mal insanı rahat ve huzurlu yaşattığı için dosttur.Aynı zamanda,zengin olmanın getirdiği tehditlerden dolayı düşmanıdır” anlamında bir söz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : “Adam zengindi ama düşmanı çoktu.
Açıklama ve kompozisyon : Zenginlik yani mal insanı rahat ve huzurlu yaşattığı için dosttur. Aynı zamanda, zengin olmanın getirdiği tehditlerden dolayı düşmanıdır. Mal, insanın yoldan çıkmasına da neden olur. Bu açılardan bakıldığında mal insanın dostu gibidir. Çünkü en zor zamanlarda yetişen, namerde muhtaç etmeyen, çocuklara güzel bir gelecek sunan maldır.
Bilindiği gibi insanların zenginliğe, paraya rağbeti yüksektir. Birçok kişi vardır ki gözü hep zenginin malında olur ve onu nasıl çalıp çıpabileceğini düşünür. Dolayısıyla hırsızların, soyguncuların başımıza üşüşmesine sebep olur.
Malın düşman olmasının bir sebebi de, kişiyi ve kişiliği değiştirmesidir. Birçok kimse vardır ki yoksulluktan kurtulup da zenginliğe erdiğinde hızlı bir değişim gösterir. İnsani duyguları ve değerleri yok olur ve bu kişiler, başkalarını hor görmeye başlarlar. Bu nedenle malın tamamen dost veya hayırlı olduğunu söylemek pek mümkün değildir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net