Maşa varken elini ateşe sokma (el ateşe sokulmaz), atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Maşa varken elini ateşe sokma (el ateşe sokulmaz).
Her işin bir ehli vardır, insan, bütün işlerimi kendim yapacağım diye düşünmemelidir. Başka birine yaptırabileceğimiz tehlikeli işe kendimiz girmemeliyiz.
Kısaca anlamı : “Başka birine yaptırabileceğin tehlikeli işe kendin girişme.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı :“Maşa varken elini sokmak istemiyor, bu tip adamları üstümüze salıyor.”
Açıklama ve kompozisyon : Bir işten gelebilecek zarardan kendini koruyacak bir yol vardır, o yolu tut. Kendini zarardan koruduğun gibi rahat da edersin. Her işin bir ehli vardır, insan, bütün işlerimi kendim yapacağım diye düşünmemelidir. Başka birine yaptırabileceğimiz tehlikeli işe kendimiz girmemeliyiz.”
Bu tip durumlarda acele etmek yerine yavaş düşünmek sağlıklı kararlar vermemiz için bir yardımcı, seçilmiş iyi bir yol olabilir. Zaten hiçbirimiz bu tip durumlarda işimizi riske atmaktan hoşlanmayız. Atasözümüzün genel manası da bir bakıma zarar gelecek yerde riskin bulunamayacağı, aynı şekilde risk almanın yersiz olacağı cümlesine denk gelmektedir diyebiliriz. Yanı sıra bazı durumlar için elimizde var olan şeylerin riske atılamayacağı kimi zaman verdiğimiz kararların risk alınmadan var olmuş olması da diyebiliriz.
Elimizdekileri iyi değerlendirmelerimiz sonucu zarara uğramak bizden uzak olacaktır. Zararlı bir yoldan dahi gelebilecek olandan bizi koruyacak olan bir yol da illaki vardır. Atasözümüzün en sade açılımı budur.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net