Meyveli (mevye veren) ağaç taşlanır, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Meyveli (mevye veren) ağaç taşlanır.
İşe yaramaz, niteliksiz, silik insanlarla kimse ilgilenmez. Daha ziyade bilgili, becerikli kimselerle uğraşılır, onlara sataşılır.
Kısaca anlamı : Toplumda bir konum edinmiş, bilgili, becerikli ve başarılı kişiler kıskanılır, eleştiri ve saldırılara maruz kalır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : “Bir çok kişiye yardım etmesine rağmen yine adamı kötülediler.
Açıklama ve kompozisyon : Gerçek ya da somut anlamda düşündüğümüzde gerçekten de kimsenin meyve vermeyen bir ağacı taşlamadığını; ancak meyve veren bir ağacın meyvesini düşürüp yemek için taşladığını söyleyebiliriz. Elbette bu şekilde düşünsek de bu atasözünün asıl anlamı bu değildir.
Genel olarak toplum içinde belli bir konuma gelen, işinde başarılı olan, çevresine örnek olan kimseler diğerleri tarafından istenmez hatta kötülenirler. Öyle sıradan kimselerle pek uğraşan olmaz. Ama toplumda bir konum edinmiş, bilgili, becerikli ve başarılı kimse kolayca hedef olur; hücumlara maruz kalır. Çünkü onun toplumdaki konumu kimilerinin kıskançlık duygularını açığa çıkarır.
İnsanlar kıskanç bir yapıya sahiptir. Herhangi bir şeye fazladan sahip olan kişileri çabuk kıskanır, onu ondan mahrum etmek için de elinden geleni yaparlar. Bazen ona tuzaklar kurar, bazen de toplum içindeki itibarını zedelemeye çalışırlar.
Başarılı insanları ne kadar taktir eden insan varsa o kadarda kıskanan insan vardır . Bu sebeple faydalı eleştiriler üreten insan için çok faydalı olur ama gereksiz eleştirilerde sinek vızıltısından farksız olur .
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net
çok güzel yazmışsın çok güzel düşünmüştüm tebrikler