Mide ile ilgili Deyimler hangileridir? İçinde ve anlamında mide kelimesi olan deyimler nelerdir? Açıklaması ve anlamlarıyla beraber deyimleri derledik.
Mide; kaslardan oluşan, genişleyebilen bir sindirim sistemi organıdır. Mide sözcüğü Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Mide anlamında Türkçede aşkazan sözcüğü de mevcuttur. Yemek borusu ile ince bağırsak arasında bulunur.
- Mide bulandırmak
1) kusacak bir duruma getirmek: ‘dibinde, kıyılmış kertenkele ve yılan parçaları varmış gibi midesini bulandırmıştı.’ -p. Safa. 2) mec. kuşkulandırmak. - Mide fesadına uğramak
çok ve çeşitli yiyecekler yemekten midesi bozulmak. - Midesi almamak (kaldırmamak, kabul etmemek, götürmemek)
1) hastalık, tiksinme vb. sebeplerle bir şeyi yiyememek; 2) mec. çirkin bir şey karşısında huzursuz olmak, rahatı kaçmak. - Midesi bulanmak
1) kusacak gibi olmak; 2) mec. iğrenmek, tiksinmek; 3) mec. kuşkulanmak, işkillenmek; 4) mec. huzursuz olmak, rahatı kaçıp tedirgin olmak, hoşlanmamak: ‘bu rahatlık, bolluk, ferahlık havasına esir ticareti, sömürgecilik gibi kokular karışınca insanın midesi bulanıyor.’ -b. R. Eyuboğlu. - Midesi ekşimek (kaynamak, yanmak)
yeni yenilmiş yiyeceklerden ötürü midede rahatsızlık duymak: ‘şu midesi ekşimese hayat da ekşimeyecek onun için, ama ne yapsın?’ -n. F. Kısakürek. - Midesi ezilmek (kazınmak)
açlık duymak. - Mideye indirmek
1) yemek içmek; 2) mec. haksız yere, kanunsuz olarak para kazanmak. - Mideye oturmak
yenilen şey sindirilmeyip mideye rahatsızlık vermek. - Mideyi bastırmak
hafif şeyler yiyerek açlığını gidermek.