Miras ile ilgili Deyimler hangileridir? İçinde ve anlamında miras kelimesi olan Deyimler nelerdir? Açıklaması ve anlamlarıyla beraber deyimleri derledik. Secdem.net
Deyimler en az iki sözcükten oluşan söz gruplarıdır. Bir sözcük tek başına deyim oluşturamaz. Deyimler, bir dilin anlatım yollarını, o dili konuşan toplumun geçmişini, yaşam biçimini, geleneklerini ve çeşitli özelliklerini belirten önemli ipuçları sağlarlar. Bir dilin zenginliğini ifade eden deyimleri tam olarak bilmeden o dile hakim olmak mümkün değildir.
Deyimler, hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Anlattıklarımızı ilgi çekici hâle getirir. Birkaç cümleyle anlatabileceğimiz bir durumu iki üç sözcükten oluşan bir deyimle anlatabiliriz. Böylece kısa ve özlü anlatım sağlamış oluruz.
Miras yemek
1) Kendine miras kalmak: ‘Erkek çocuk ne kadar miras yerse kız çocuk da o kadar miras yer.’ -F. R. Atay. 2) kendine kalan mirası tüketmek: ‘Son zamanlarda İzmir’deki gazinocu bir amcasından beş bin liralık bir de miras yemişti.’ -H. Taner.
Mirasa konmak
Bir kimseye önemlice bir kalıt kalmak: ‘Bizimkiler okkalı bir mirasa konmuşlar da o hergelenin hakkını mı yemişler ne?’ -H. Taner.
Kısmeti açılmak:
1. Kazancı artıp bolluğa erişmek. 2. Bir kızı isteyenlerin çoğalması. “Bu miras kızın kısmetini de açtı hani!”
Zırnık (bile) vermemek:
Az da olsa, en ufak bir şey de olsa vermemek. “Ona bu mirastan zırnık bile koklatmayacağım.”