Misafir ile ilgili Deyimler hangileridir? İçinde ve anlamında misafir kelimesi olan Deyimler nelerdir? Açıklaması ve anlamlarıyla beraber deyimleri derledik. Secdem.net
Deyimler en az iki sözcükten oluşan söz gruplarıdır. Bir sözcük tek başına deyim oluşturamaz. Deyimler, bir dilin anlatım yollarını, o dili konuşan toplumun geçmişini, yaşam biçimini, geleneklerini ve çeşitli özelliklerini belirten önemli ipuçları sağlarlar. Bir dilin zenginliğini ifade eden deyimleri tam olarak bilmeden o dile hakim olmak mümkün değildir.
Deyimler, hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Anlattıklarımızı ilgi çekici hâle getirir. Birkaç cümleyle anlatabileceğimiz bir durumu iki üç sözcükten oluşan bir deyimle anlatabiliriz. Böylece kısa ve özlü anlatım sağlamış oluruz.
Deyim : Misafir kalmak
Anlamı : Bir yerde yiyip içmek, yatmak ve konuk olarak ilgi görmek: ‘cemile sekiz, on gün çiftlikte misafir kalacaktı.’ -r. N. Güntekin.
Deyim : Misafir gibi oturmak
Anlamı : 1) bulunduğu yerden her an ayrılacakmış gibi eğreti, üstünkörü oturmak; 2) mec. hiç iş yapmamak.
Deyim : Kulak misafiri olmak
Anlamı : Yanında konuşulanları konuşmaya katılmadan dinlemek: ‘her önünden geçtiğim insanın söylediklerine kulak misafiri oluyorum.’ -o. V. Kanık.
Deyim : Dağların misafir aldığı mevsim
Anlamı : Şaka yaz mevsimi.
Deyim : Aydedeye misafir olmak
Anlamı : Gece açıkta yatmak, geceyi açıkta geçirmek.
Deyim : Tanrı misafiri:
Anlamı : Eve kendiliğinden gelen konuk. “o bir tanrı misafiridir. Nasıl kalk git diyebilirim.”