Misafir on kısmetle gelir; birini yer dokuzunu bırakır, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Misafir on kısmetle gelir; birini yer dokuzunu bırakır.
Konuksever milletimiz inanır ki misafir, ev sahibine fazla bir gider yüklemez. Allah, konuğun yediğinden kat kat fazlasını, kulumu ağırlıyor diye, ev sahibine verir.
Kısaca anlamı : Türkler inanırlar ki konuk, ev sahibine fazla bir gider yüklemez. Tanrı, konuğun yediğindenkat kat fazlasını, konuk ağırlıyor diye, ev sahibine verir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : “Dedem hep misafiri sevin evde bişey yok diye misafir kabul etmemezlik yapmayın. çünkü Misafir on kısmetle gelir; birini yer dokuzunu bırakır derdi.
Açıklama ve kompozisyon : Misafirin, konuk olduğu eve bereket götürdüğü düşünülür. Evimize eli boş gelen bir misafir bile, aslında dolu dolu gelmiştir. zira onun eli boş olsa da; aslında kısmeti arkasından gelmektedir. Misafir hürmetle karşılanır, onun baş üstünde yeri vardır. Kültürümüzde geçmişten beri gelen ve halen devam eden bir alışkanlıktır misafir ağırlamak. İşte bu bizim millet olarak misafire ne kadar değer verdiğimizi göstermektedir. Bu anlamda ev sahibi olarak tek amacımız misafirlerimiz her kim olursa olsun, onların evimizden razı olacak şekilde, hoşnut olarak ayrılmasıdır.
Evinde çok güzel ağırladığı misafirin gün gelip de evine misafir olduğumuz da göreceğimiz hürmet zamanında güzel bir şey yaptığımızın göstergesidir. Örneğin başka şehirden gelen bir misafiri en güzel şekilde ağırladığımız zaman ileri de onun yaşadığı yer de işimiz olsa orda bir evimizin, bir dostumuzun olacağını bilmek bizi rahatlatır.
Misafirin bereketiyle gelmesini bu kadar güzel anlatan başka bir söz yoktur. Gelişen ve değişen zaman misafirlik kültürünü can çekiştirse de bu atasözünün her daim yaşatılması gerekmektedir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net