Misafir umduğunu değil bulduğunu yer, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Misafir umduğunu değil bulduğunu yer.
Bir eve misafir olunca, insanın gönlünden, ev sahibinin kendisini iyi şeylerle ağırlaması geçer. Oysa ev sahibi ona ancak evinde bulunanı ikram edecektir.
Kısaca anlamı : konuk, ev sahibinin kendisine çok şeyler ikram etmesini bekleyebilir ama ev sahibi ona ancak evinde bulunanı sunar” anlamında söylenir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Dayım akşam sizdeyim bişey hazırlamayın misafir umduğunu değil bulduğunu yer dedi.
Açıklama ve kompozisyon : Bir yere konuk olan, ev sahibinin kendisine özel olarak yapılmış çok güzel şeyler ikram edeceğini düşünebilir. Ancak umduğuna kavuşamaz; çünkü ev sahibi, evde ne varsa onu ikram eder. Bu bakımdan özel yiyeceklerle ağırlanacağını düşünmemelidir.
Misafir gittiği yerde iyi ağırlanır ancak değer gördüğü kadar hoşgörü ile karşılanır. Her evde aş pişer, her misafire ikramlarda bulunulur. Evde ne varsa misafire o ikram edilir. Evde ikram edilecek bir şey yoksa eğer misafirinde bir şey istemesi ayıptır. Örf ve adetlerimizde, misafiri en iyi şekilde ağırlamak vardır. Böyle bir durumda elimizin altında ne varsa ikramda bulunuruz, misafirin mırın kırın etmesi de örf ve adetlerimizde yoktur.
Bu yüzdendir ki misafir olacağımız bir yerden güzel ve sevdiğimiz şeyler yeme hayalinde olmamalıyız. Bu gerçekleşmediğinde ise bunu ev sahibine kesinlikle belli etmemeliyiz. Gelen ikram ne olursa olsun, kabullenmeli ve ev sahibine teşekkür etmeliyiz.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net