Misafirlik üç gündür, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Misafirlik üç gündür.
Dinimize ve onunla şekillenen geleneğimize göre misafirlik hakkı üç gündür. Misafir bir yerde üç gün kalırsa ne ev sahibi bunu fazla bulur, nede misafir uzun kaldım diye üzülür. Üç günden sonrası her ikisi içinde çekilmez olur. Misafir, samimi bir arkadaş ise, üç günden sonra konuk gibi davranmaktan vazgeçmeli, ailenin bir ferdi gibi hareket etmeli ve ev sahibine yardımcı olmalıdır.
Kısaca anlamı : Geleneğe göre, bir yerde üç gün konuk kalınabilir, bundan fazlası ev sahibine yük olur, onun için üç günden sonra konukluğu bırakarak ev işlerinde vb. ev sahibine yardımcı olunmalıdır” anlamında söylenir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babam beni yolda tembihledi üç günden fazla misafirlik olmaz.
Açıklama ve kompozisyon : Misafire ikram dinimizin belirlemiş olduğu ahlâkî düsturlardan biridir. Çünkü misafirin eve gelmesi eve bereket getirir, eve huzur getirir ve ev ahalisi misafir geldiğinde çok mutlu olur . Gelen misafirlerimize son derece nazik davranmalıyız . Evimizde olan yiyeceklerden onlara ikram etmeliyiz ve güler yüzlü olmalıyız .
Dinî-şer’î hüküm itibariyle misafiri en fazla üç gün ağırlamak, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Şâfiî’nin de içinde bulunduğu cumhura göre sünnettir / müstehaptır. Bu konuda Rasûl-i Ekrem’in şöyle buyurduğu sabittir:
“Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine câizesini versin!”. Ashâb-ı kirâm: “Yâ Rasûlallah, misafirin câizesi nedir?” diye sorunca Peygamber (s.a) şöyle cevap verdi: “Onu bir gün ve bir gece ağırlamaktır. Misafirlik üç gündür. Misafiri üç günden fazla ağırlamak ise sadakadır” (Buhârî, Edeb 31; Müslim, Lukata 14; Ebû Dâvûd, Et`ıme 5; Tirmizî, Birr 43; İbn Mâce, Edeb 5).
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net