Ne doğrarsan aşına, o çıkar karşına (kaşığına), atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Ne doğrarsan aşına, o çıkar karşına (kaşığına).
İnsan, içinde bulunduğu zaman dilimini iyi değerlendirir ve çalışırsa geleceği iyi, tembellik yapar ve çalışmazsa geleceği kötü olur.
Kısaca anlamı : Kişi çok çalışırsa gelecek günleri de başarılı olur.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babam hep şimdi ne yaparsan gelecekte de karşına o çıkar diye nasihat ederdi.
Açıklama ve kompozisyon : İnsanlar, ne yaparlarsa kendileri için yapmış olurlar. Yaşadıkları günün kıymetini bilip çok çalışanlar çok kazanarak ileride güzel bir yaşam sürerler. Fakat zamanının değerini bilmeyen, onu yatmakla, gezmekle geçirenler, ileride yoksullukla boğuşur, sefalet içinde yaşamak zorunda kalırlar.
Bu güzel hayatı yaşatmak da bireyin kendi elindedir. Nerde, nasıl, ne şekilde olmak istiyorsa onun için uğraşmalıdır. Örneğin iyi bir doktor olmak istiyorsun,ilerde rahat bir yaşamın olmasını istiyorsan çok emek edip uğraş alanı içinde olman gerekir. Ne kadar çalışırsan istediğin mesleğe de o kadar yaklaşırsın.
Buradan da çıkarılacak olan mesaj şudur: Hayatta ne kadar çok çalışırsan emeğini de o kadar alırsın Hiç kimse çalışmadan kolaylıkla bir yere gelemez gelirse de ya torpili vardır ya da baba parası yiyordur ki bu da kişiyi ilerideki hayatında mutlu etmez. Kişi kendi emeği ile bir yerlere gelmelidir. Elinden gelen her şeyin en iyisini yapmak gerekir. Eğer emek etmez oturduğun yerden kısmetim ayağıma gelsin diyorsan çıkan sonuca da razı olacaksın. Çünkü hiç kimse Başarı merdivenine elleri cebinde çıkmamıştır. Artık ekmek aslanın ağzında değil midesindedir. Günümüz koşullarında da daha çok çalışıp iyi bir şekilde de karşılığını alman gerekir ki mutlu olasın.!!!
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net