Niyet hayır, akıbet hayır (selamet), atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Niyet hayır, akıbet hayır (selamet).
İnsanın yaptığı tüm işler niyete göredir. Aslolan niyettir; insanın birşeyi yaparken neyi düşündüğü ve neyi amaçladığıdır. Ancak iyi niyetle girişilen işin sonu hayırlı olur.
Kısaca anlamı : Bir işe başlarken iyi niyetle hareket edilirse sonuç da iyi olur. Girişilen her işte iyi niyetin rolü büyüktür.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : ‘Yapacağın her işe yalnızca kendi açından değil herkes açısından iyi niyetle başla çünkü “Niyet hayır akıbet hayır.”
Açıklama ve kompozisyon : İslam’da yapılan amellerin değeri niyete göre belirlendiği için, niyetin önemli bir yeri vardır. Kuran-ı Kerim’de, dua ederken Cenab-ı Hakk’ın rızasını dileyen yoksulların bu özelliği şöyle övülür: “Sabah akşam Rabbine, sırf O’nun rızasını dileyerek dua edenleri huzurundan kovma. Sen kafirlere, kâfirler de sana hesap verecek değildir. Yoksulları kovarsan, zâlimlerden olursun” (el-En’âm, 7/52).
İnsanların başladığı işlerin hayırlı devam etmesi için kullanılan bu söz, bilinen atasözlerinden biridir.. Temelinde iyi niyetle başlanan bir işinin sonununda olumlu biteceği anlamına gelir. İnsanın yaptığı tüm işler niyete göredir.
Bu atasözüyle verilmek istenen mesaj: İnsanın yaptığı tüm işler niyete göredir. Asl olan niyettir; insanın bir şeyi yaparken neyi düşündüğü ve neyi amaçladığıdır. Ancak iyi niyetle girişilen işin sonu hayırlı olur.
Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlere atasözü denilmektedir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net