Öfke ile ilgili Deyimler hangileridir? İçinde ve anlamında Öfke kelimesi olan Deyimler nelerdir? Açıklaması ve anlamlarıyla beraber deyimleri derledik. Secdem.net
Deyimler en az iki sözcükten oluşan söz gruplarıdır. Bir sözcük tek başına deyim oluşturamaz. Deyimler, bir dilin anlatım yollarını, o dili konuşan toplumun geçmişini, yaşam biçimini, geleneklerini ve çeşitli özelliklerini belirten önemli ipuçları sağlarlar. Bir dilin zenginliğini ifade eden deyimleri tam olarak bilmeden o dile hakim olmak mümkün değildir.
Deyimler, hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Anlattıklarımızı ilgi çekici hâle getirir. Birkaç cümleyle anlatabileceğimiz bir durumu iki üç sözcükten oluşan bir deyimle anlatabiliriz. Böylece kısa ve özlü anlatım sağlamış oluruz.
- (birinden) öfkesini çıkarmak (almak)
öfkeli kişi haksız yere ilgisiz birine çatmak: ‘evde önüne gelenin öfkesini kendisinden çıkarmasına alışıktı.’ -n. Cumalı. ‘adamı pataklamadan bırakmazdım, pataklamadıkça öfkemi alamazdım.’ -r. H. Karay.
- (birinin) öfke topuklarına çıkmak
çok öfkelenmek.
- Öfke yüzü göstermek
çok sinirlendiğini belli etmek: ‘hayatında kimseye sert muamele etmedi ve öfke yüzü göstermedi.’ -n. F. Kısakürek.
- Öfkeden deliye dönmek
fazla sinirlenmek: ‘torununu gizlice tavan arasında saklamakta olduğunu öğrendiğinde öfkeden deliye dönmüştü.’ -a. Kulin.
- Öfkesi başına sıçramak (çıkmak, vurmak)
çok öfkelenmek.
- Öfkesi kabarmak
çok kızmak, sakinleşmişken yeniden öfkelenmek, tekrar sinirlenmek.
- Öfkesini kusmak
kızgınlıkla ağır hakaret etmek.
- Öfkesini yenmek
iradesini kullanarak öfkesini gidermek.
- Öfkeye kapılmak
çok sinirlenmek, kızmak, hiddetlenmek: ‘siz gelin de böyle bir adamın herhangi bir öfkeye kapılacağını tahmin edin.’ -y. K. Karaosmanoğlu.