Öğüt ile ilgili atasözleri ve anlamları. Öğüt kelimesi ile ilgili atasözleri hangileridir? Öğütle ilgili olan cümle atasözleri nelerdir?
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.
ÖĞÜT İLE İLGİLİ ATASÖZLERİ VE ANLAMLAR
Öğüt, bir hazine kadar değerli olduğu halde bedava verilir.
Tecrübeli ve erdemli kişiler çevresindeki insanlarında doğru yolda olmaları için öğütlerde bulunurlar. Bu tecrübelerin akıbetinde ağır ve zor yaşantılar olduğunu düşünmeden insanlar bunu kulak ardı eder. Halbuki bu öğütler zarar görmeden karşısındaki insana verilen en kıymetli değerlerdir ve hiçbir zaman bundan çıkar güdülmez.
Sana vereyim bir öğüt: Kendi ununu elinle öğüt (benden sana bir öğüt: ununu elinle öğüt).
Bir işin sonunun güzel olmasını istiyorsak onu başkasına inanmamalı, kendimiz yapmalıyız. Hiçbir kimse, bir başkasının işini kendi işi gibi yapamaz ve sahiplenemez.
Her ziyan bir öğüttür.
İnsan her uğradığı zarardan bir ders alır. Kendisini bu zarara sürükleyen yanlış tutumu artık bırakır.
Karaya sabun, deliğe öğüt neylesin.
Eşyanın sonradan gördüğü hasar ile insanın yaşadığı hayat gereği sonradan başına gelen olumsuzlukları gidermek bir yere kadar mümkündür. Fakat özü bozuk olan şey, bütün düzeltme gayretlerine rağmen iyi duruma getirilemez. Akıllı kimse için bir nimet olan öğüdü delinin dinlememeside böyledir.