Ölenle ölünmez, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Ölenle ölünmez.
Ölüm karşısında insan kendini tamamen bırakmamalıdır. Aslında ölüm hayat kadar doğaldır. İnsan, ölen yakını için kendini harap edercesine üzülmemelidir. Çünkü çok üzülmekle durum değişmeyecektir.
Kısaca anlamı : “İnsan, ölen yakını için kendini harap edercesine üzülmemelidir. Çünkü çok üzülmekle durum değişmeyecektir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : “ Artık üzülmeyi bırakıp kendi hayatına bakmalısın, ölenle ölünmez.
Açıklama ve kompozisyon : İnsan, kendisinin âciz ve zelil, dünyanın aldatıcı ve fâni; âhiretin ise çok yakın olduğunu, tam olarak, ancak ölünce anlar. Bu söz ile ölmeden önce uyanmamız, hayatımıza çeki düzen vermemiz ihtar ediliyor. Dini inançlarımız bu gerçeği her nefis bir gün ölümü tadacaktır ifadesiyle insanlara bildirmektedir
“Her ölüm zamansızdır” derler. Evet hiç beklemediğimiz zamanlarda aniden duyarız birilerinin bu hayattan göç etiğini. Bazıları uzun yıllar misafirlik etmiştir bu dünyada bazıları da daha dün gelmiştir. Birilerinin öldüğünü duyduğumuzda hepimiz mutlaka çok üzülürüz. Ama ölen kendi yakınlarımızdan, çok sevdiğimiz birileri içinden olunca kabullenebilmek daha bir zor olur. O kişinin çok kısa bir zaman önce yanımızda gülüp eğlenirken bir anda toprağın altına girmesini bir türlü aklımız almaz.
Ancak her şeye rağmen, ölenle ölmek, kendini bırakmak doğru değildir. Allah ölümü vermiştir; lakin insanlara ona dayanma gücü de vermiştir. Mantığı ile hareket etmeyip intihar edenlerin dışında hiç kimse, bir sevdiğini kaybetti diye ölmemiştir. Zira o güç, bizi yaratan tarafından verilmiştir. Canımız, bedenimiz Allah’ın bizlere geçici bir emanetidir. Ona iyi bakmak, zarar vermemek de en büyük sorumluluğumuzdur. Bu nedenle ölümü çok büyütmemek, yakınlarımızın ölümünden sonra bile yaşamaya devam etmek, çalışmak, uğraşmak gerekir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net