Ot kökü üstünde biter, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Ot kökü üstünde biter.
Çocuk, ailesinin yetiştirme tarzına; öğrenci, eğiticinin tutumuna uygun olarak yetişir. Bir millet, kendi tarihi, kültürü ve manevi değerlerinden güç alarak ilerler. Milli değerlerini hor gören ve onları yok sayan milletlerin ilerlemesi şöyle dursun, soysuzlaşır ve tarih sahnesinden silinir giderler.
Kısaca anlamı : Çocuk, ailesinin genel durumuna; eğitim gören, eğiticinin tutumuna uygun olarak yetişir.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Unutma ki çocuğun senin sorumluluğunda; sonuçta ot kökü üstünde biter.’’
Açıklama ve kompozisyon : Ailesinin genel yapısı ile yetişen bir çocuk buna göre eğitim alır ve büyür. Özellikle eğiticinin tutumuna uygun şekilde onun kuralları çerçevesinde karakteri şekillenir. Ağaç yaşken eğilir atasözü ile bu yönde benzerlik göstermektedir.
Bir çocuk için en iyi öğrenme yöntemi örnek alarak, yani büyüklerini model alarak öğrenmedir. Genellikle ilk öğrenmeler, annenin taklidinin yapılması ile kazanılan öğrenmelerdir. Ebeveynlerin çocuklarının kişiliği üzerinde büyük bir etkisi vardır. Bu nedenle, çocuklarının nasıl bir insan olmasını istiyorlarsa, kendileri de öyle bir insan olmalı, çocuklarına iyi bir model olmalıdırlar.
Derler ki ”Küçüğü kalkar, büyüğe bakar.” Evet, çocuk yetişkinden ne görürse onu kapar. Zira kendisinin o yaşta doğru ile yanlışı, güzel ile çirkini ayırt etmesi ve davranışlarına kendisi karar vermesi pek mümkün değildir
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net