Para kelimesi ile ilgili atasözleri hangileridir? veya para cümlesi olan atasözleri nelerdir? Açıklaması ve anlamlarıyla beraber atasözünü derledik.
Akıl para ile satılmaz.
İnsana ait bazı meziyetler vardır ki, bunları para ile birine aktarmak yada birinden almak mümkün değildir. Akıl, fazilet ahlak gibi şeyler ya doğuştan vardır yada yaşayarak kazanıdır. Nice varlıklı insanlar vardır, deli gibi davranırlar; nice yoksullarda akıllıca işler yaparlar. Eğer akıl para ile satın alınabilseydi, zenginler ilk önce diğer insanların aklını toplarlardı. Fakat bu mümkün değildir; çünkü akıl Allah vergisi bir nimettir.
Gençlikte para kazan (taş taşı), kocalıkta kur kazan (ye aşı).
Kişi, kırk yaşına gelmeden önce işini yoluna koymalı, hayatta yer edinmelidir. İnsan gençliğindee çalışıp para biriktirmelidir ki, ihtiyarlayıp çalışmadığı zaman onunla rahat rahat geçinsin.
Kiminin parası, kiminin duası.
Alışverişte herkesi bir tutmamak, kiminden malın tam karşılığını alırken, kiminden de kardan yada gerekiyorsa sermayeden özveride bulunarak karşı tarafa ikramda bulunmalıdır. Malın asıl bedelini veremeyen müşteri, kendisine yapılan bir iyiliği unutmaz ve satıcıya yürekten dua eder. İçten bir dua, bazen kasaya giren para kadar insanın işine yarar. Başa gelecek bazı musibetler bir dua yüzünden kaldırılır. İnsan, görünmeyen ikramlarıda hatırından çıkarmamalıdır.
Para ile imanın kimde olduğu belli olmaz (bilinmez).
Para, herkese gösterilen şeylerden değildir. İmanda esasen kalp işi olduğundan kişinin içindedir. Bundan dolayı kimin ne kadar parası bulunduğunu, kimin ne denli Allah’a yakın olduğunu kimse bilemez.
Para iyi bir uşak, kötü bir efendidir.
Dünya malını, varlık ve zenginliği doğru kullanmasını bilen her zaman kazançlı olur. İsterse onu doğru kullanarak kendine itaat ve yatırım aracı eder, isterse kölesi olarak onun getireceği zarar ve ziyanı yaşayarak ömrünü tüketir, kişiliğini kaybeder.
Para para kazanır, koçyiğit bağ beller.
Büyük dünya varlıkları beraberinde büyük varlıkları getirir. Tıpkı bir nehrin çağlaması gibi. Ancak küçük varlıklar ise az getirir, uğraştırır. Daha büyüklerini kazanmak için emek harcattırır. Bu olayda tıpkı derenin az akması gibidir.
Para parayı çeker.
Elde para bulunursa onunla yeni paralar kazanılır. İnsan yoktan hiçbir şey elde edemez.
Paranın yüzü sıcaktır.
Paraya karşı insanların az çok zaafı vardır. Parayı gören kimse onun çekiciliğine kapılır ve kendisinden para karşılığında beklenen işi yapmakta kolaylık gösterir.
Parayı veren düdüğü çalar.
Parasını veren kimse, bu dünyada istediği şeyi elde eder. Para ile menfaat ilişkisi sebebi dünyanın değişmez kurallarından biridir. Parası olan kimse menfaat bekleyen kimseye kolaylıkla iş yaptırabilir; parası olan insana kolayca mal satılabilir.
Sanatına güvenenin para ayağına gelir.
Erdemli ve mesleğinin erbabı insanlar işsiz kalmazlar. Dürüstlük ilkesinden çıkmayan, işini hakkı ve hukuku ile yerine getiren insanlara iş yaptıracak kişiler sonuna kadar güvenirler. Böylelikle kolunda altın bileziği olan ve insanlık değerlerini kaybetmemiş kişiler ömürlerinin sonuna kadar mesleği ile anılır, o işin ekmeğini yerler.
Üç kuruşluk eşeğin beş paralık sıpası olur.
Değersiz kişinin yada nesnenin verimi de daha değersiz olur.