Paylaşma ile ilgili atasözleri ve anlamları. Paylaşmak kelimesi ile ilgili atasözleri hangileridir? Paylaşmakla ilgili olan cümle atasözleri nelerdir?
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.
PAYLAŞMA İLE İLGİLİ ATASÖZLERİ VE ANLAMLAR
Veren eli herkes öper.
Cimri olmayan, ona buna yardım elini uzatan, eli açık olan, iyilik yapan kimseyi pek çok kişi sever; ona saygı duyar.
Az veren candan çok veren maldan
Varlıklı olmayan kimsenin yardım veya ödül olarak çok az şey vermesi büyük fedakarlık olarak kabul edilmelidir, varlıklı kimsenin vereceği yardımlar, ödüller v.s. çevresine yaptıkları fedakarlıktan sayılmaz.
Verip pişman olmaktansa, vermeyip düşman olmak yeğdir.
Sizden ödünç veya borç istendiğinde (eşya, para) verdiğiniz şey size zamanında ödenmezse, ya da yıpratılarak geri iade edilirse canınız oldukça sıkılır. Verdiğinize pişman olursunuz. Vermemiş olsaydınız bu sefer karşı taraf size kırılmış olacaktı. Görüldüğü gibi her iki durumda da kırgınlık olacak ve dostluk bozulacaktır. O hâlde vermeyip dostluğu bozmak daha iyidir. Çünkü bu durumda hiç olmazsa malınız ya da paranız sizde kalacaktır.
Verirsen doyur, vurursan duyur.
Bir yardımda bulunacak, bir iyilik yapacaksanız bu mutlaka bir işe yaramalı; doyurucu ve karşı tarafın ihtiyacını giderici nitelikte olmalıdır. Çünkü gelişigüzel, baştan savma, yarı buçuk yapılan yardımlar pek işe yaramaz. Bir kavgaya tutuşmadan önce hasmını bu kavgadan haberdar etmek de mertlik gereğidir. Ansızın, habersiz saldırmak doğru değildir.
Komşu Komşunun külüne muhtaçtır
Ani bir sıkıntı, bir güçlük karşısında ilk başvuracağımız kişiler komşularımızdır. Bazen önemsiz bir şeyin eksikliği işimizi aksatır. O zaman komşu imdada yetişir. Bu bakımdan komşularımızla iyi geçinmeli, gerektiğinde her türlü yardıma hazır olmalıyız.