Pilavdan döne kaşığın sapı (dönenin kaşığı) kırılsın, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Pilavdan döne kaşığın sapı (dönenin kaşığı) kırılsın.
İnsan kendi çıkarını gözetmek zorundadır. Kendisi için yararlı bir şeyi elde etme çabası içinde olmayan kişide hayır yoktur. / Bir işi yaparken elde bulunan araç işi yapmıyor yada yapamıyorsa, onun var olmasıyla yok olması arasında fark yoktur.
Kısaca anlamı : Kişi bir olayın sonuçlanması için elinden gelen gayreti göstermelidir. Sabırla, inançla pes etmeden dayanabildiği kadar dayanmalıdır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : “Bu yola çıktım bir kere, daha da bırakmam. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın.
Açıklama ve kompozisyon : Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın daha çok net ve dönülmez bir karar alma şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu atasözünün anlamı: Kişi, bir olayın sonuçlanması için elinden gelen gayreti göstermelidir. Sabırla, inançla pes etmeden dayanabildiği kadar dayanmalıdır. Bıkmadan, yorulmadan o işi sonuna kadar getirmelidir.
Bahsedilen işe başlayan kişinin, işi bitireceği hususunda, kendisine söz verdiğini bildirir. Bitirilmemiş, yarım bırakılmış iş hiç başlanmamış gibidir. Hatta daha da kötüdür; çünkü hiç başlanmamış bir iş için verilen bir emek, harcanan bir para yoktur. Oysa yarım bırakılan bir iş için hem maddi hem de manevi bedel ödenmiştir. Geriye dönmek, o işten vazgeçmek demek, tüm o giderleri de gözden çıkarmak demektir.
Azim, yani kararlılık, her insanın sahip olması gereken bir durumdur. Başarılı olmuş her insan, azmi ve çabası sayesinde başarılı olmuştur. Bir işten gözü korkan, pes eden kişinin başarılı olması mümkün değildir. Zafer, zafer elde edebileceğine inanmış ve bu yoldan asla yılmamış insanların olmuştur.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net
çok guzel