Pişmanlık ile ilgili deyimler hangileridir? İçinde ve anlamında pişmanlık kelimesi olan deyimler nelerdir? Açıklaması ve anlamlarıyla beraber deyimleri derledik. Secdem.net
Deyimler, bir dilin anlatım yollarını, o dili konuşan toplumun geçmişini, yaşam biçimini, geleneklerini ve çeşitli özelliklerini belirten önemli ipuçları sağlarlar. Ayrıca deyimler, hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Anlattıklarımızı ilgi çekici hâle getirir. Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş. Kimi deyimlerde, asıl anlamlarından tamamıyla sıyrılmazlar. Yerine göre asıl anlamından da alınabilir, daha başka bir anlama da gelebilir. Bunu cümle içindeki kullanılış şeklinden anlarız.
Deyim ve atasözlerini karıştırmayın ikiside farklıdır. Atasözleri, az sözcükle çok şey anlatan özlü sözlerdir. Anlattıkları denenmiş, doğruluğuna inanılmış düstur (genel kural, kaide) niteliğindedirler. Deyimler ise, kalıplaşmış anlatım araçlarıdır. Cümle şeklinde olanlar bile bir anlam bütünlüğü taşımaz. Asıl anlamlarını içinde bulundukları cümleden alırlar; aldıkları anlam da değişmez bir kural niteliğinde değildir.
Deyim : Pişmanlık duymak (getirmek)
Anlamı : Pişman olmak: ‘buraya kalkıp geldiğinden dolayı pişmanlık duyuyordu.’ -e. E. Talu. ‘gerçekte, hükûmet görevine girmiş olduğuma pek çok pişmanlık getirdim.’ -s. Birsel.
Deyim : Doğduğuna pişman olmak
Anlamı : Anasından doğduğuna pişman olmak: ‘doğduğuma pişman olacak kadar sıkıntı çektim.’ -h. E. Adıvar.
Deyim : Doğduğuna pişman etmek
Anlamı : Anasından doğduğuna pişman etmek.
Deyim : Doğduğuna bin pişman
Anlamı : Anasından doğduğuna bin pişman.
Deyim : (Birini) anasından doğduğuna pişman etmek
Anlamı : Çok eziyet etmek, çok üzmek, bezdirmek.
Deyim : Bin pişman olmak
Anlamı : Çok pişman olmak: ‘kaç kez yakındım ona, yüzünü öyle bir yas kapladı ki yakındığıma da yakınacağıma da bin pişman oldum.’ -halikarnas balıkçısı.
Deyim : Anasından doğduğuna pişman olmak
Anlamı : Çok eziyet görmek, çok üzülmek, bezdirilmek.
Deyim : Anasından doğduğuna bin pişman
Anlamı : 1) çok tembel, üşengeç; 2) canından bezmiş.
Deyim : Ağzının payını vermek:
Anlamı : Sert söz ve davranışlarla karşılık vererek bir kimseyi yaptığına pişman etmek. “Demek öyle, ben de senin ağzının payını vermezsem bana da Hasan demesinler!”
Deyim : Burnundan getirmek:
Anlamı : Birini bir şeyi yaptığına yapacağına pişman etmek; ağzından burnundan getirmek.
Deyim : Dizini dövmek:
Anlamı : Çok pişman olmak.“Çocuklarını küçük yaşta eğitmezsen sonradan dizini döversin.”