Renk ile ilgili deyimler ve anlamları. İçinde ve anlamında renk kelimesi geçen deyimler hangileridir? Renk deyimi ile ilgili sözler nelerdir?
Birçoğumuz deyimlerle ilgili bazı sözler veya cümleler bulmaya çalışmaktayız. Bugün’de yukarıdaki başlık altında sizler için deyimler derledik. Evvela Deyimin tanımını yapmakla başlamakta fayda vardır. Deyimler çok büyük bir oranda mecaz anlamda kullanılır ancak gerçek anlamda kullanılanlara da rastlanmaktadır.
Bazı durumların ifade edilmesinde zorluk yaşandığında, anlamların yetersiz kaldığı anlarda etkili bir anlatım aracı olarak deyimleri kullanırız. Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş. Kimi deyimlerde, asıl anlamlarından tamamıyla sıyrılmazlar. Yerine göre asıl anlamından da alınabilir, daha başka bir anlama da gelebilir. Bunu cümle içindeki kullanılış şeklinden anlarız.
- Renkten renge girmek
korkudan veya utançtan yüzünün rengi değişmek, sıkılmak: ‘genç kız, renkten renge giriyor, verecek cevap bulamıyordu.’ -r. N. Güntekin. - Renk vermemek
duygularını, düşüncelerini veya başka bir durumunu belli etmemek, bir şeyi bildiği hâlde bilmez gibi görünmek: ‘şaşırmış gibi yüzüme bakıyor ama renk vermiyor.’ -a. Ümit. - Renk vermek (katmak)
1) çamaşır rengi solmak; 2) neşe, canlılık veya değişiklik kazandırmak: ‘bembeyaz bulutlar kırmızılaştı / sonra yavaş yavaş deminki renksiz / göklere renk veren bir ziya taştı / açılırken hülyalı enginlere biz’ -n. Hikmet. 3) açık etmek: ‘o fırsatta onu yererek göze girmeye çalışan birkaç tıynetsiz dalkavuk da elbet renk verdiler.’ -a. Kabaklı. - Renk almak
yeni bir renk kazanmak. - Bukalemun gibi renkten renge girmek
sürekli düşünce değiştirmek. - (Bir şeye) renk gelmek
renklenmek, canlanmak: ‘sarı yanaklarına hafif bir renk geldi.’ -ö. Seyfettin. - Araları şekerrenk (serin) olmak
iki kişi arasında dostluk ilişkileri bozuk olmak: ‘vergi kâtibi ile de araları şekerrenk olmuştu.’ -e. E. Talu.