Rüzgar eken fırtına biçer, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Rüzgar eken fırtına biçer.
Bir sözün, bir eylemin nasıl bir sonuç doğuracağını önceden hesap edilmelidir. Herkesin zarar görmesine yol açacak işler yapan kimse, çok sert tepkilerle kaşılaşır ve sonunda en büyük zarara kendisi uğrar.
Kısaca anlamı : Tepki çekecek bir iş yapan kimse sert tepkilerle karşılaşır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : “Haklı haksız dinlemeden hep herkesin kalbini kırmasına karşılık dedesi ona: “Rüzgar eken fırtına biçer evladım.” dedi.
Açıklama ve kompozisyon : Hayatta yaptığımız her eylemin iyi veya kötü mutlaka bir karşılığı vardır. İnsan kötü bir iş yaparsa bunun sonucunda çok daha kötü bir durumla karşılaşır. Yani ne yaparsanız onun karşılığını alırsınız.
Kötülük yapan kişi hiç kimse tarafından sevilmez. Özellikle yapılan kötülük topluma yönelik bir kötülük olduğu zaman toplumun bütün fertleri kötülük yapana karşı bir bütün halinde karşı koyar. Kötülük düşüneni, düşündüğü kötülükten daha kötü durumlarda bırakır. Bütün bunları bilen kişi ne başkasının ne de toplumun kötülüğünü ister; huzur içinde yaşamak için herkesle iyi geçinmeye, toplumun huzurunu sağlamak için çalışmaya yönelir.
İyi davranışlar için de aynı şeyi söylemek mümkündür. Kendisine iyilik yapılan kişi de elbette daha büyük, daha güzel bir iyilikle karşılık vermelidir. İnsanlarla olan etkileşimimize ve iletişimimize dikkat etmek, onları kırmamak, onlara zarar vermemek gerekir. Zaten onlara zarar vermek, bizlerin daha büyük bir zarara uğramasına sebep olacaktır.
Sonuç olarak attığımız her kötü adım ileride daha büyük şiddette olumsuz yönde bize döner. Bundan büyük yıkım görürüz. O yüzden ne yaptığımıza dikkat etmek gerekir.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net