Rüzgar ile ilgili Atasözü ve Anlamları nedir? Rüzgar kelimesi ile ilgili atasözleri hangileridir? Rüzgarla ilgili olan cümle atasözleri nelerdir?
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.
RÜZGARLA İLE İLGİLİ ATASÖZLERİ VE ANLAMLAR
Rüzgar eken fırtına biçer.
Bir sözün, bir eylemin nasıl bir sonuç doğuracağını önceden hesap edilmelidir. Herkesin zarar görmesine yol açacak işler yapan kimse, çok sert tepkilerle kaşılaşır ve sonunda en büyük zarara kendisi uğrar.
Rüzgar esmeyince yaprak oynamaz (dal kımıldamaz).
Bir iş, bir oluş, bir durum kendiliğinden meydana gelmez. Her durumu doğuran bir etken vardır.
Rüzgara tüküren kendi yüzüne tükürür.
İnsan, kendi gücünü ve olanaklarını iyi bilmeli, altından kalkamayacağı işlere bulaşmamalıdır. Kendi gücünden daha büyük bir güce karşı koyan kimse, kendini yıpratmaktan başka bir sonuç alamaz.
Rüzgarın önüne düşmeyen yorulur.
Yerleşmiş kuralları, insanlar tarafından kabul gören değerleri hiçe sayan ve bunları yok farzederek yaşayan kimse, bunun zararını kendinde görür. Toplumun genel gidişine uyan kimse rahat eder. Akıntıya karşı kürek çekmeye kalkan yorulur, başarısızlığa uğrar. Eğer toplumun tuttuğu yol iyi bir yol değilse, elbette buna uyulmamalı, doğruluk ve iyilik ne pahasına olursa olsun savunulmalıdır.
Rüzgâr esemeyince yaprak oynamaz (dal kımıldamaz)
Her durumu meydana getiren bir etken vardır.
Rüzgârlı havanın kuytusu, yağmurlu havanın uykusu
Rüzgârlı havada kuytu bir yer, yağmurlu bir havada da uyku tercih edilir.
Rüzgâr eken fırtına biçer
Herkesin zarar görmesine yol açacak işler yapan kimse, çok sert tepkilerle karşılaşır ve sonunda en büyük zarara kendisi uğrar.
Her zaman gemicinin istediği rüzgâr esmez
Olaylar herkesin istediği biçimde meydana gelmez.
Hangi rüzgâr attı?
Bir yere uzun süre uğramamışken beklenmedik bir zamanda gelenlere sitem yollu söylenen bir söz.
Tembele dediler “kapını ört”, dedi “yel eser örter”
Tembel, kapısının örtülmesini bile rüzgârdan bekler.
El el ile, değirmen yel ile
İnsanlar bir araya gelmeden yaşayamazlar, birbirlerine yardım etmeden başarıya ulaşamazlar; değirmenin çalışabilmesi için rüzgâr gereklidir.