Sabah ola, hayır ola (gele), atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Sabah ola, hayır ola (gele).
Bir günün gecesi dinlenme vakti, gündüzü ise çalışma zamanıdır. İşimizi akşam üzeri yada gece yapmamalı, onu sabaha bırakmalıyız. Çünkü gece yapılan işin kötü yanları daha çoktur. Gündüzün insana verdiği imkanları geceleyin bulmak mümkün değildir.
Kısaca anlamı : Sabah olsun, o vakte kadar işi belki düzelir. Çünkü gündüz geceden daha hayırlıdır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : ” Yarın ne Yapacağız dediğimde Abim Sabah ola hayır ola dedi bana.
Açıklama ve kompozisyon : Doğacak günün bize neler getirebileceğini asla bilemeyiz. An itibari ile çok büyük bir sıkıntı içerisinde olsak bile umudumuzu yitirmemeli, her şeyin olumlu ve güzel bir şekilde neticelenmesi için dua etmeliyiz.
İnsan bir işi yapmayı sadece arzu eder ve cüzî iradesini o işi yapmaya sarf eder. Neticeyi yaratan ise Allah’tır. Hakikat böylece bilinmezse ortaya şöyle bir tezat çıkar: Aynı fiil hayır olunca Allah tarafından yaratılır, aksi halde… Evet aksi halde… Cümlenin sonunu nasıl getireceğiz?
En ufak bir sıkıntıda bile kesin sonucu beklemeyip kendini üzmek, yıpratmak, hiçbir fayda sağlamaz. Üzülüp kahrolmaktansa, umutla beklemek, her şeyin güzel olacağını düşünmek daha iyidir. Sabah ola hayır ola atasözü, yaşanan bir sıkıntının, ortaya çıkmış bir problemin yakın zamanda çözülebileceği veya onun yerine başka alternatif bulunabileceğini anlatmak için kullanılır.
Bugün bizim için kötü görünen bir olay, aslında bizim için hayır da olabilir. Bizim bunu bilmemiz mümkün değildir. Bize düşen sadece ümitli bir şekilde beklemek ve başımıza gelen olumsuzluklara katlanmaktır.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net