Sadık kelimesi ile ilgili atasözleri hangileridir? veya Sadıklık cümlesi olan atasözleri nelerdir? Açıklaması ve anlamlarıyla beraber atasözünü derledik.
Atasözleri Türkçe’de “sav” ve “irsal-i mesel” olarak da adlanılır. Türk Dil Kurumu’nun Tanımı: Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte söz, darbımesel. İslamiyet öncesinde sav, divan edebiyatında irsal-i mesel ya da darb-ı mesel denirdi. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, halkın yalnızca ortak duygu ve düşüncelerini değil ortak dil zevkini de yansıtır. Öykü, roman, şiir, deneme gibi yazı türleri pek çok cümlenin bir araya gelmesi ve anlam yönünden bütünleşmesiyle oluşur. Buna karşın atasözleri genellikle bir, en fazla iki cümleden oluşur. Bütün duygu ve düşünceler bu tek cümleye sığdırılır. Bu cümleler kişiden kişiye değişmez. Halkın ortak malıdır ve halk tarafından aynı biçimde söylenir.
SADIK İLE İLGİLİ ATASÖZLERİ VE ANLAMLAR
Gençler sadık olmak ister, yapamazlar. Yaşlılar, sadık olmamak ister, yapamazlar.
İnsanlar yıllandıkça, yaşlarını aldıkça ve erdem niteliğine doğru ilerledikçe daha vicdanlı, daha yapıcı olurlar. Bu gelişim süreci onların çok daha insaflı ve daha az art niyetli olmalarını sağlar. Gençler kaybettiklerini yeniden bulabilecekleri düşüncesiyle heran herşeyden kolayca geçebilirler. Fakat yaşı ilerlemişler bu tereddüt ve riske girmeyi yeğlemeden, çevresindekileri kaybetmemek için doğru olanı düşünür, onu uygularlar.
Sadık dost akrabadan yeğdir.
Gerçek dost, insana içten bağlanır. İnsanlar arasındaki dostluk kan bağından daha güçlüdür. Bundan dolayı candan dost akrabadan daha hayırlı olur.