Sakınılan göze çöp batar, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Sakınılan göze çöp batar.
Üzerine çok düşülen şeyler daha çok kazaya ve zarar uğrar. Olabileceği düşünülen kötü durumlara karşı tedbir almak gerekir, ancak bunu yaparken aşırıya kaçmamalı, orta bir yol izlenmelidir.
Kısaca anlamı : “üzerine çok düşülen, çok korunan, çok esirgenen şeylerin daha çok kazaya uğradığını belirtmek için kullanılır.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : ” Çocuğun üzerine o kadar düştükü sakınılan göze çöp batar sözünü söylemek zorunda kaldım
Açıklama ve kompozisyon : Değer verilen ve gözü gibi bakılan bazı şeyler inadına zarar görür. Özellikle çok fazla korunan insanlar ya da pek çok eşya daha fazla zarara uğrayabilmektedir. Maddi ya da manevi de olsa her şey için durum böyledir. Çok koruyucu davranmaya çalıştığımız şeylerin tehlikeye daha açık olduğunu, çok daha çabuk zarar gördüğünü fark ederiz. Toplumda hep rastladığımız bir örnek vardır. İki aileden biri çocuğunun her yediğine, her söylediğine, her yaptığına… kısacası her adımına dikkat eder.
Bu nedenle üzerinde en çok titizlik gösterdiğimiz, tedbir almakta aşırıya kaçtığımız durumlar daha çabuk bozulur. Kişi elbette ki bir işin düzgün yapılması için gereken tedbiri almalıdır; ancak aşırı tedbir, bazen zarar getirir. Her şeyin aşırısı zararlıdır.
Biz titizlik gösterdikçe hiç olmayacak şeyler olur ve sonunda işi elimize yüzümüze bulaştırırız . Çocukken özellikle günümüzdeki kadar imkanların olmadığı zamanlarda çoğumuzun yaşadığı bir durum vardır . Zor güç bir top aldırırız ailemize . Başına bir şey gelmesin diye gece bile yanımıza yatırırız . İlk kez sokağa çıkardığımızda daha beş dakika geçmeden top patlar .
Evet planlı , programlı olmak gerekir ama evhamlı olmamak gerekir . İşleri biraz doğasına bırakmak gerekir . Unutmamak gerekir ki biz ne yaparsak yapalım işler oluruna varıyor .
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net